Historisk arkiv

Norsk bistand til Mosambik

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Målet for Norges samarbeid med Mosambik er å bidra til fattigdomsbekjempelse gjennom støtte til myndighetenes fattigdomsstrategi og til sivilt samfunn. Samarbeidet konsentreres rundt sektorene energi, fiskeri og helse, samt budsjettstøtte.

Mosambik er et av de mest bistandsavhengige landene i verden, bistand utgjør 50 % av statsbudsjettets utgiftsside. Giversamfunnet har kommet langt i samordning og i å målrette bistanden i Mosambik slik at den støtter opp under landets strategi for fattigdomsreduksjon (PARPA). Den sterkeste giverkoordineringen skjer i forbindelse med budsjettstøtten (G18). Ambassaden har siden april 2006 vært medlem av ledertroikaen for gruppen, i april 2007 overtar ambassaden ledelsen.

Målet for Norges samarbeid med Mosambik er å bidra til fattigdomsbekjempelse gjennom støtte til myndighetenes fattigdomsstrategi og til sivilt samfunn. Samarbeidet konsentreres rundt sektorene energi, fiskeri og helse, samt budsjettstøtte. Fra norsk side er det også et mål å fremme menneskerettigheter, bidra til demokratisk utvikling og legge til rette for økonomisk vekst også i privat sektor. En ny intensjonsavtale mellom Norge og Mosambik om utviklingssamarbeidet (MoU) ble undertegnet ved den norsk utviklingsministerens besøk i Mosambik i februar 2006. Samarbeidsavtalen gjelder for årene 2006 – 2009, og inneholder flerårig tilsagn på minimum NOK 330 mill.

Total norsk støtte fra Mosambik har ligget på om lag NOK 430 mill. årlig, av dette utgjør Norads støtte gjennom norske frivillige organisasjoner om lag NOK 30 mill. De resterende 400 mill har vært fordelt til budsjettstøtte (100), styresett (40), energi (90), helse (90), fiskeri (25) og næringsutvikling, menneskerettigheter og sivilt samfunn (55).

Budsjettstøtte er en relativt ny samarbeidsform som bidrar til å styrke mottakerlandets reelle eierskap ved å understøtte mottakerlandets plan- og beslutnings-prosesser. Landet blir selv ansvarlig for å foreta prioriteringer og allokere ressurser i henhold til en definert politikk for fattigdomsreduksjon. Budsjettstøtte skaper større grad av forutsigbarhet for mottakerlandet enn andre bistandsformer. Norge ligger på sjetteplass blant budsjettstøttegiverne målt i beløpsmessig volum, det er planlagt NOK 120 - 140 mill. for 2007. Myndighetene er i gang med omfattende program for reform av statsforvaltningen generelt og finansforvaltningen spesielt. Norge støttet reform i offentlig sektor med særlig vekt på desentralisering av offentlige tjenester. Det planlegges en total norsk støtte til styresett og menneskerettigheter på om lag NOK 30 - 40 mill. i 2007.

Norge har gitt bistand til elektrisitetssektoren i Mosambik siden slutten av 1970-tallet. Støtten har gått til gjenoppbygging og senere utbygging av linjenettet, samt faglig og finansiell bistand til å etablere et godt juridisk rammeverk og styrking av forvaltningsinstitusjonene på sektoren. Norsk ekspertise har spilt og spiller en helt sentral rolle i oppbygging av nasjonal ekspertise på utbygging og drift av de store kraftverkene. Norske eksperter har også bistått Mosambik i forhandlinger med Sør-Afrikas elektrisitetsselskap Eskom, som er avtaker for 90 % av strømmen fra Cahora Bassa. NVE og Norconsult har stått og står fortsatt sentralt. Norge planlegger også de kommende år fortsatt å være en av Mosambiks sentrale partnere på elektrisitetssektoren.

Det er hittil gjort tre funn av naturgass on-shore i det sentrale og sørlige Mosambik og det er gode indikasjoner på at det finnes gass og muligens olje i havet utenfor. Norske oljeselskap viser interesse for Mosambik. Norge har i om lag 20 år bistått Mosambik i å etablere et juridisk rammeverk og bygge opp faglig kompetanse til å forvalte sine petroleumsressurser. Norske fagmiljø, først og fremst Oljedirektoratet (OD), gir viktig faglig bistand, og Mosambiks petroleumsforvaltning er bygget opp etter sterk inspirasjon fra den norske. Norsk fagekspertise bistår myndighetene konkret i forhandlingene med internasjonale oljeselskap. Det planlegges en norsk støtte på om lag NOK 90 mill. for 2007 til energisektoren.

Industrifisket representerer en betydelig del av landets eksportinntekter; og småskala-fisket er viktig for arbeid og inntekt for store befolkningsgrupper og som kilde til proteiner for den fattigste delen av befolkningen. Norsk samarbeid med Mosambik i fiskerisektoren har en lang historie, og fokuserer nå på to nivåer. Det ene er politikkutforming, fiskeriforvaltning og fiskeriforskning gjennom et bredt anlagt sektorprogram gjennomført av Fiskeridepartementet sentralt. Det andre programmet er et integrert fiskeriutviklingsprogram fokusert på de mest folkerike og fattigste provinsene i landet. Norsk kompetanse på fiskerisektoren og erfaring fra Mosambik er betydelig, spesielt gjennom samarbeidet med Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet i Bergen. Det planlegges NOK 30 - 35 mill. for 2007 til fiskeri.

Norge har støttet helsesektoren siden begynnelsen på 80- tallet. Nåværende støtte går i hovedsak til et fond innen helsesektoren. Giverne inkludert det Globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria (GFATM), har underskrevet en MoU om støtte til fellesfond for gjennomføring av Mosambiks nasjonale helsestrategi. I tillegg har Universitetet i Oslo en samarbeidsavtale med Universidade de Eduardo Mondlane om utvikling av helseinformasjonssystem. Videre gis det støtte til UNFPAs program rettet mot ungdommers reproduktive helse, inkludert hiv/aids. Det planlegges en total støtte på om lag NOK 90 mill. for 2007.