Historisk arkiv

Norge støtter OSSE med observatører til Georgia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge støtter forslaget om at Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) skal øke sitt nærvær i Georgia med inntil 100 militære observatører.

- Sammen med EU spiller OSSE nå en sentral rolle i å skape fred i Georgia. Det er derfor viktig at alle medlemslandene støtter opp om OSSEs arbeid og gjør organisasjonen i stand til å opprettholde et aktivt engasjement i regionen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Vi har i dag derfor tilbudt OSSE 10-12 militære observatører til deres sendelag i Georgia for en minimumsperiode på seks måneder. Dette vil bidra til at OSSE når målet om å øke sitt nærvær i Georgia med opp til 100 militære observatører, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Observatørene skal, foruten å rapportere om den militære utviklingen, også følge den humanitære situasjonen.

- Vi mener en omfattende og rask utplassering av militære OSSE-observatører vil ha en øyeblikkelig og positiv virkning på bakken, sier forsvarsminister Strøm-Erichsen.

Økt tilstedeværelse av OSSE-observatører er ikke minst viktig i den perioden vi nå er inne i, inntil man oppnår en avtale om et mer robust internasjonalt nærvær. OSSEs er en sentral aktør med hensyn til å sikre en fredelig løsning på konflikten og kan bidra aktivt til at konflikten ikke får spre seg til andre deler av regionen, sier utenriksminister Støre.