Historisk arkiv

Norge gir 60 millioner kroner til kvinnekamp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge gir 40 millioner kroner til FNs innsats for å bekjempe kjønnslemlestelse og vold mot kvinner i utviklingsland. Samtidig vil Norge bidra med 20 millioner kroner til FNs nye likestillingsfond.

På verdensbasis rammes en av tre kvinner av mishandling eller andre former for kjønnsbasert og seksualisert vold i løpet av livet, ifølge FNs kvinnefond Unifem.

FN spiller en viktig rolle i å mobilisere til bred og samordnet innsats mot alle former for kjønnsbasert og seksualisert vold. Vi ønsker å støtte FN i dette viktige arbeidet, blant annet for å bekjempe seksuelle overgrep brukt som våpen i konflikter, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.  

Av den norske støtten skal 20 millioner kroner gå til hvert av to fond under Unifem, et fond mot kjønnsbasert vold og et likestillingsfond. I tillegg gir Norge 20 millioner kroner til FNs fond mot kjønnslemlestelse.  

Kjønnslemlestelse berører mellom 100 og 140 millioner kvinner og jenter, flesteparten i Afrika. I Senegal har FNs bidrag til sosial endring på lokalt plan gitt gode resultater. Her har 3300 landsbyer så langt erklært at de vil avskaffe kjønnslemlestelse av jenter. 

­Kjønnslemlestelse er et ekstremt uttrykk for kontroll med jenters seksualitet og fruktbarhet. Å avskaffe dypt rotfestede maktforhold og tradisjoner som kvinnelig omskjæring, er et langsiktig arbeid som må fremmes innenfra det enkelte lokalsamfunn, sier Solheim. 

Gjennom støtten til FN ønsker Norge å bidra til at aktører på grasrota og andre endringsaktører kan følge opp nasjonale og internasjonale forpliktelser til å avskaffe kjønnsbasert vold. 

­Våre egne erfaringer ligger til grunn når vi nå også bidrar til det nye FN-fondet for likestillingsarbeid. Kvinnebevegelsen har vært viktig for å drive gjennom rettigheter for kvinner i Norge. Krisesenterbevegelsen og kampen for selvbestemt abort er eksempler fra vår nære fortid, sier Solheim. 

I 2008 bidro Norge med 4,8 milliarder kroner i kvinnerettet bistand. Det er en dobling av bistanden og en prosentvis øking fra 20 til 30 prosent av total bistand siden 2005.