Historisk arkiv

Løslatelse av norsk borger og hans afghanske tolk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

En norsk borger som har vært kidnappet i Afghanistan og holdt fanget sammen med sin afghanske tolk siden torsdag 5. november er nå løslatt.

En norsk borger som har vært kidnappet i Afghanistan og holdt fanget sammen med sin afghanske tolk siden torsdag 5. november, er nå løslatt.  

De to oppholder seg nå på et sikkert sted.  

Ambassaden i Kabul ble fredag 6. november kl. 13.10 oppringt av en norsk mannlig journalist som opplyste at han hadde blitt kidnappet i det østlige Afghanistan på grensen til Pakistan. Ambassaden orienterte straks Utenriksdepartementet. Nordmannen er frilansjournalist og var på oppdrag for et uavhengig norsk produksjonsselskap i Afghanistan. Han hadde med seg en afghansk mannlig tolk da han ble kidnappet.

Umiddelbart etter oppringningen satte Utenriksdepartementet krisestab. Det har også vært satt krisestab lokalt i Kabul. Familien og arbeidsgiveren til den norske journalisten ble snarlig orientert om situasjonen. Det har også vært kontakt med familien til den bortførte tolken gjennom ambassaden. Norske myndigheter har arbeidet intenst for å frigi de to gislene, og ambassaden i Kabul er blitt tilført ekstra ressurser for å håndtere saken.

Av hensyn til fortsatt pågående arbeid kan ikke Utenriksdepartementet gi flere detaljer om situasjonen på det nåværende tidspunkt.

Utenriksministeren tar sikte på å møte pressen og besvare spørsmål klokken 18 i Utenriksdepartementet i kveld.  En egen priv. til red. med eksakt tidspunkt følger.