Historisk arkiv

Forventer at myndighetene og Tamiltigrene unngår flere sivile tap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Det er uakseptabelt at hundrevis av sivile blir drept eller skadet i sluttkampene på Sri Lanka. Det kunne vært unngått, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

De siste dagene har over 60 000 sivile kommet seg ut av krigssonen nord i landet. Men fortsatt er det titusener igjen i området kontrollert av Tamiltigrene. Det internasjonale Røde Kors slår alarm om fare for store sivile tap. De betegner situasjonen de siste dagene som katastrofal med ytterligere hundrevis av drepte.

– Sri Lankas myndigheter har selv erklært en sikker sone for sivile. Norge forventer at de ikke skyter inn i eller angriper den, slik at sivile blir drept eller skadet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

– Tamiltigrene hevder å kjempe på vegne av tamilene på Sri Lanka. De må sikre at alle som vil kan komme seg ut, og slutte å skyte på dem, fortsetter Solheim.

Solheim mener de store sivile tapene kunne vært unngått dersom myndighetene og Tamiltigrene hadde gått inn for en politisk avslutning av krigen. Norge har lenge jobbet for det.

Det er nødvendig at srilankiske myndigheter og Tamiltigrene slipper internasjonale hjelpeorganisasjoner til overalt hvor sivile befinner seg, slik FNs generalsekretær har krevd.

– Norge forventer at de som flykter ut av krigsområdet får en anstendig behandling. De må ikke utsettes for mishandling og sikkerheten deres må ivaretas. De må registreres for å sikre mot forsvinninger, og de må få vende tilbake til sine hjem så raskt som mulig, sier Solheim.

Norge gir i dag 20 millioner ekstra kroner til hjelpearbeidet på Sri Lanka. Arbeidet fortsetter sammen med giverlandsgruppen, som består av USA, EU, Japan og Norge, for å få myndighetene og Tamiltigrene til å vise ansvar overfor de sivile og avslutte krigen uten ytterligere tap av liv.

– Så langt har dette arbeidet ikke gitt resultater. Begge har valgt en militær løsning, sier Solheim.

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, mobil 994 09 323.