Historisk arkiv

HKH Kronprinsen åpnet i dag norsk ambassade i Kasakhstan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

HKH Kronprins Haakon sto for den offisielle åpningen av den norske ambassaden i Astana. – Åpning av Norges første ambassade i Sentral-Asia viser regionens økende betydning internasjonalt. Kasakhstan er et strategisk viktig land og en stadig viktigere samarbeidspartner for Norge, sa utenriksminister Støre som ledsaget kronprinsen.

HKH Kronprins Haakon sto i dag for den offisielle åpningen av den norske ambassaden i Astana.  – Åpning av Norges første ambassade i Sentral-Asia viser regionens økende betydning internasjonalt. Kasakhstan er et strategisk viktig land og en stadig viktigere samarbeidspartner for Norge, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre som ledsager HKH Kronprinsen under besøket.

HKH Kronprins Haakon åpner ambassaden i Astana 5. februar 2010. Foto: Marte Kopstad, UD

Kasakhstan er et ledende land i Sentral-Asia, en region som spiller en stadig viktigere rolle politisk, økonomisk og strategisk som grenseregion til Russland, Kina og Iran, og med grense til Afghanistan.

- Kasakhstan har formannskapet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (Osse) i år, og viser at landet er rede til å spille en viktigere rolle internasjonalt. Det forplikter samtidig til å videreføre viktige reformer når det gjelder demokrati, menneskerettigheter og mediefrihet, sier utenriksminister Støre.
Norge har bredt samarbeid med Kasakhstan. Dette ble reflektert i de samtalene HKH Kronprinsen og utenriksminister Støre hadde med Kasakhstans president Nazarbayev og statsminister Massimov under besøket i Astana.

Videre åpnet HKH Kronprinsen og utenriksministeren et næringslivsseminar i regi av Intsok. Både Norge og Kasakhstan har store olje- og gassressurser og samarbeid innen petroleumssektoren er derfor spesielt aktuelt. Flere norske selskaper har engasjement i Kasakhstan, blant dem Aker Solutions, Statoil og DNV.
Utenriksministeren møtte også viseutenriksminister Zhigalov og representanter for det sivile samfunn.

- Samtidig som vi styrker den politiske dialogen og støtter norske selskaper i deres virksomhet i landet, vil Norge være opptatt av å fremme demokrati og menneskerettigheter i Sentral-Asia. Dette er en viktig del av Norges engasjement i regionen, sier utenriksministeren.

Ambassaden vil ha 7 ansatte, og dekker også Kirgisistan, Tadsjikistan og Turkmenistan.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad, mobil 995 22 026.