Historisk arkiv

Norge stemte for FN-resolusjon om internasjonal gransking av Israels bording av flåte med humanitær hjelp til Gaza

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs menneskerettighetsråd har vedtatt å nedsette en granskingskommisjon for å vurdere den israelske bordingen av en flåte med humanitær hjelp til Gaza. Norge stemte for resolusjonen.

FNs menneskerettighetsråd vedtok i dag å nedsette en granskingskommisjon for å vurdere den israelske bordingen av en flåte med humanitær hjelp til Gaza. Operasjonen ble gjennomført i internasjonalt farvann natt til mandag denne uken og førte til tap av menneskeliv. Et samlet FNs sikkerhetsråd krevde mandag at hendelsen måtte granskes så snart som mulig.

– Vi er fornøyd med at det nå tas konkrete skritt for å nedsette en internasjonal granskingskommisjon for å se på hendelsene og vurdere mulige folkerettsbrudd. Det er viktig at kommisjonen samarbeider tett med FNs sikkerhetsråd og generalsekretæren i denne saken, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Dette er en helt spesiell situasjon og den krever en koordinert internasjonal oppfølging, sier Støre.

– Det er viktig at granskingen får klarlagt fakta og tatt for seg alle folkerettslige sider av bordingen, sier utenriksminister Støre.

– Derfor er det av stor betydning at granskingen samordnes med andre FN-organer og at Israel samarbeider fullt ut med kommisjonen, sier utenriksministeren.

Vedtaket ble fattet med stort flertall. Kun tre land stemte mot vedtaket i Menneskerettighetsrådet. Av de ni europeiske medlemmene i MR-rådet stemte Norge og Slovenia for, fem EU-land avsto fra å stemme mens Italia og Nederland stemte mot.

****

Se også nettsidene til den norske FN-delegasjonen i Genéve.