Historisk arkiv

Direkte fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg ønsker velkommen nyheten om at USA har invitert til direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne. Norge oppfordrer partene til å svare positivt på den amerikanske invitasjonen samt å bruke denne anledningen til å skape fremskritt i forhandlingene. Dette setter fredsprosessen tilbake på sporet, sier utenriksminister Støre.

- Jeg ønsker velkommen nyheten om at USA har invitert til direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne. Norge oppfordrer partene til å svare positivt på den amerikanske invitasjonen samt å bruke denne anledningen til å skape fremskritt i forhandlingene. Dette setter fredsprosessen tilbake på sporet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

USA har kunngjort at det nå er enighet om direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne. Det er ventet at forhandlingene vil starte 2. september 2010. Kunngjøringen kommer etter en lengre periode med usikkerhet om hvorvidt partene ville komme tilbake til forhandlinger. Det har ikke vært direkte forhandlinger mellom partene siden desember 2008.

 - Det er gledelig at direkte samtaler nå kommer i gang. Det blir svært krevende forhandlinger, men jeg tror at partene nå har innsett at fravær av forhandlinger og dialog ikke er noe alternativ. Det er positivt at USA vil engasjere seg direkte i samtalene. 

Norge leder giverlandsgruppen (AHLC) som koordinerer det internasjonale samfunns støtte til palestinsk institusjonsbygging som forberedelse til tostatsløsningen. I tråd med den palestinske regjeringens toårsplan skal dette arbeidet sluttføres høsten 2011. Giversamarbeidet har en politisk målsetting og forutsetter at israelere og palestinere kommer fram til avtale som løser den territorielle konflikten. AHLC møtes nesten gang i New York 21. september. 

- Jeg har i møter med israelske og palestinske ledere de siste dagene gått grundig gjennom den politiske situasjonen. Som leder for giverlandsgruppa vil jeg gjøre det jeg kan for å støtte oppunder fremdriften i denne prosessen, sier utenriksminister Støre.