Historisk arkiv

- Positivt at Israel vil lette på Gaza-blokaden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er positivt at Israel nå vil lette blokaden av Gaza. Blokaden virker mot sin hensikt ved at den rammer sivilbefolkningen direkte, den undergraver de krefter på palestinsk side som ønsker fred og den bidrar heller ikke til økt israelsk sikkerhet, sier utenriksminister Støre.

- Det er positivt at Israel nå vil lette blokaden av Gaza. Blokaden virker mot sin hensikt ved at den rammer sivilbefolkningen direkte, den undergraver de krefter på palestinsk side som ønsker fred og den bidrar heller ikke til økt israelsk sikkerhet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Israelske myndigheter har besluttet å tillate økt innførsel av varer og bygningsmateriell til Gaza. Dette gir palestinske myndigheter og FN mulighet til å komme igang med gjenoppbygging av boliger og skoler, og til å bedre helse- og sanitærforholdene. Beslutningen kom etter gjentatte oppfordringer fra det internasjonale samfunn om å løfte blokaden av Gaza.

 - Endring av denne politikken er svært viktig. Dette vil danne grunnlaget for en økonomisk normalisering og en bedring av befolkningens levekår, sier utenriksminister Støre.  

Gaza har vært underlagt en israelsk blokade siden Hamas’ maktovertakelse sommeren 2007. Det har vært strenge restriksjoner på hva som kan innføres, noe som har hindret gjenoppbyggingen etter krigen ved årsskiftet 2008/2009.  

- Som leder av Giverlandsgrupppen til Det palestinske området (AHLC), og i tråd med mandatet fra FNs sikkerhetsråd, har Norge deltatt aktivt i utformingen av den pakken av tiltak som nå har kommet på plass. Jeg har hatt nær kontakt med den palestinske statsminister Fayyad, Kvartettutsending Blair og det amerikanske Midtøsten-teamet mens arbeidet har pågått. Vi vil videreføre vår dialog med alle relevante parter for å sikre en rask gjennomføring, sier utenriksminister Støre. 

-  Vi forventer nå at dette følges opp i praksis og at det raskt bidrar til håndfaste endringer for befolkningen i Gaza. For at dette skal være mulig er det avgjørende at kapasiteten ved grenseovergangene til Gaza styrkes og at de israelske prosedyrer for kontroll av varer blir mest mulig effektive. Jeg forventer at disse lettelsene også vil omfatte større bevegelsesfrihet for personer inn og ut av Gaza, sier utenriksministeren. 

- Norge anerkjenner Israels behov for å hindre smugling av våpen til Gaza. Samtidig mener jeg det er fullt ut mulig å ivareta dette sikkerhetsbehovet med en effektiv gjennomføring av lettelsene, sier Støre.