Historisk arkiv

Norge inn i FNs kommisjon for befolkning og utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Regjeringen har tatt et særlig ansvar for å bidra til FNs tusenårsmål 4 og 5 om redusert barne- og mødredødelighet og å bedre tilgangen til reproduktive helsetjenester, både politisk og finansielt. Vi ser derfor frem til å spille en aktiv rolle i FNs kommisjon for befolkning og utvikling, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Valget fant sted i FNs økonomiske og sosial råd hvor tre land - Norge, Spania og Malta - konkurrerte om to plasser. Etter en hemmelig valgomgang ble det klart at Spania og Norge ble valgt inn i kommisjonen.

FNs kommisjon for befolkning og utvikling har som mandat fra FNs generalforsamling å overvåke, gjennomgå og vurdere gjennomføringen av Handlingsprogrammet fra den internasjonale konferansen om befolkning og utvikling (ICPD) i Kairo i 1994.

Kommisjonen spiller en viktig rolle ved å legge føringer for arbeidet med seksuell og reproduktiv helse og reproduktive rettigheter. Kjernen er at alle kvinner og menn har rett til å bestemme over egen seksualitet samt om og når de ønsker barn. Arbeidet omfatter blant annet familieplanlegging, helsetjenester i forbindelse med svangerskap og fødsel, og beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer. Som medlem av kommisjonen er Norge også opptatt av å fremme seksuelle rettigheter, både når det gjelder kvinner og menns rett til å bestemme over egen seksualitet og rettigheter for seksuelle minoriteter.

FNs kommisjon for befolkning og utvikling er viktig for å definere arbeidet til FNs befolkningsfond (UNFPA), hvor Norge er tredje største bidragsyter av kjernefinansiering.

Les ambassadør Morten Wetlands blogginnlegg fra valget.