Historisk arkiv

Dobler støtten til sultofrene på Afrikas Horn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen øker støtten til ofrene for sultkatastrofen på Afrikas Horn til 620 millioner kroner.

Den pågående sultkatastrofen på Afrikas Horn øker i omfang fra dag til dag.
 
– Hovedårsaken til krisen er den langvarige konflikten i Somalia. Den har gjort lokalsamfunnene svært sårbare, selv for naturlige og tilbakevendende klimavariasjoner, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
 
Ifølge FN mangler 12,4 millioner mennesker mat. Bare i Sør-Somalia er over 400 000 barn akutt underernærte. Norge gir nå 300 millioner kroner for å hjelpe ofrene i og rundt Somalia. Pengene går gjennom FN, Internasjonale Røde Kors og andre organisasjoner som er til stede i de verst rammede områdene.
 
– Det viktigste nå er å redde menneskeliv. Samtidig må vi sørge for at ikke enda flere drives på flukt. Stadig flere områder i Somalia rammes av hungersnøden. Det kan bli enda verre i løpet av høsten. Vi må hjelpe de som er hardest rammet der de er, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
 
Hjelpen skal også bidra til de som er rammet av tørken står bedre rustet til å takle nye kriser. Derfor støtter Norge organisasjoner som jobber i de verst rammede områdene. Norge har allerede bidratt med 320 millioner kroner tidligere i år.
 
– Tørken var ventet. Norge var derfor tidlig ute med betydelig støtte til FN, Røde Kors og frivillige organisasjoner for å bidra til å forebygge den alvorlige utviklingen vi ser nå. Det er først og fremst krigshandlingene i, og manglende tilgang til, Sør-Somalia som har gjort det vanskelig å gi assistanse. Konsekvensene av dette ser vi nå, sier Støre.
 
Det er ventet at krisen vil fortsette ut i første kvartal 2012 selv om det kommer nok regn i løpet av neste regntid.
 
– Krisen kan bli enda verre hvis ikke bøndene får sådd før oktober eller regnet uteblir nok en gang. Selv om det kommer regn, vil også det kunne skape problemer for en befolkning som nå er svært sårbare for vannbårne sykdommer, sier Solheim.
 
Les også:
Spørsmål og svar om sultkatastrofen på Afrikas Horn.
Solheim besøkte ofrene for sultkatastrofen for tre uker siden. Bilder fra reisen til fri redaksjonell bruk på UDs flickr-side.

Pressekontakt:
Kommunikasjonssjef Trond Viken, mobil: 992 18 303, e-post: trv@mfa.no

**

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 35. Det er det samme som i ukeblader. Les mer om kampen for et bedre og klarere språk i staten hos Klarspråk.no.