Historisk arkiv

Hilde Frafjord Johnson ny FN-representant i Sør-Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg er svært glad for at FNs generalsekretær har utpekt Hilde Frafjord Johnson som sin nye spesialrepresentant for Sør-Sudan. Norge har arbeidet aktivt overfor FN for å sikre denne viktige utnevnelsen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Med sin sterke utviklingsbakgrunn og inngående kjennskap til Sudan og fredsprosessen er hun den rette til å lede FNs arbeid med å løse de store utfordringene Sør-Sudan vil møte i tiden framover, sier utenriksministeren.
 
Tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson ble utnevnt som FNs generalsekretærs spesialrepresentant for Sør-Sudan 8. juli. Hennes kandidatur hadde aktiv støtte fra den norske regjeringen. Samme dag vedtok Sikkerhetsrådet et mandat for en ny FN-operasjon i Sør-Sudan. Johnson blir nå FNs øverste sjef i det som fra i dag blir Afrikas 54. stat – og snart FNs 193. medlemsland.

Som norsk utviklingsminister bidro Hilde Frafjord Johnson til å sette fattigdomsbekjempelse og sårbare stater høyt på den internasjonale dagsordenen. Hun var en sentral støttespiller i fredsforhandlingene mellom Nord- og Sør-Sudan og kjenner regionen godt. Siden august 2007 har hun vært nestleder i UNICEF.
 
- Generalsekretærens spesialrepresentant og FN vil ha en sentral rolle i å bidra til stabilitet, fred og en bærekraftig utvikling, samt å hjelpe lokale myndigheter med å bygge den nye staten. Jeg gratulerer Hilde Frafjord Johnson med den nye stillingen. Hun vil ha støtte fra Norge og regjeringen i det viktige arbeidet hun nå skal i gang med. Sudan er et hovedsatsningsland for Norge, både gjennom FN og bilateralt, og vi vil fortsette å bidra til at den nye statsdannelsen i Sør-Sudan lykkes, sier utenriksminister Støre.