Historisk arkiv

Nytt mandat til beskyttelse av menneskerettighetsforkjempere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Støtte til menneskerettighetsforkjempere er høyt prioritert i Norges arbeid for å styrke menneskerettighetene og en investering i rettsstaten og demokratiet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Etter forhandlinger ledet av Norge vedtok FNs menneskerettighetsråd torsdag 24. mars en resolusjon om fornyelse av mandatet til FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforsvarere med tre nye år.

Mandatet har som formål å gi beskyttelse til menneskerettighetsforsvarere. Dette er grupper og enkeltmennesker som står opp for andres rettigheter, ofte med fare for egen og sine nærmestes sikkerhet.

Forslaget hadde bred regional støtte og ble enstemmig vedtatt i rådet. Støtte fra det internasjonale samfunn er viktig som oppmuntring og anerkjennelse og kan gi effektiv beskyttelse til en ofte utsatt gruppe. Mange land ønsker å innskrenke handlingsrommet til menneskerettighetsforsvarere.

Margaret Sekkagya. Foto:  UN Photo / Jean-Marc FerréSpesialrapportøren, Margaret Sekaggya, gjennomfører landbesøk og overvåker situasjonen for menneskerettighetsforsvarere ovenfor nasjonale myndigheter.

- Spesialrapportørens mandat er viktig for det internasjonale samfunnets evne til å reagere på menneskerettighetsbrudd og undertrykking, sier utenriksminister Støre.

Mandatfornyelsen ble vedtatt under Menneskerettighetsrådets 16. sesjon, som ble avsluttet fredag 25. mars. Norge er medlem i FNs menneskerettighetsråd i perioden 2009 - 2012.