Historisk arkiv

Norge fordømmer vold mot sivile i Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge fordømmer den omfattende voldsbruken og drapene på fredelige demonstranter i Syria, og ber om at all vold mot sivile opphører umiddelbart, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Flere hundre mennesker skal være drept og såret etter at syriske myndigheter har slått ned på demonstrasjoner i flere syriske byer. Demonstrantene krever demokratiske reformer og president Assads avgang.

- President Assad har selv lovet demokratiske reformer. Vi oppfordrer syriske myndigheter til å gå i dialog med befolkningen om deres legitime krav og gjennomføre grunnleggende politiske reformer, sier utenriksminister Støre.

- Norge oppfordrer syriske myndigheter til å respektere grunnleggende menneskerettigheter som retten til forsamlings- og ytringsfrihet. I en uoversiktlig situasjon er det avgjørende at både syriske og internasjonale medier får rapportere om utviklingen i Syria, sier utenriksministeren.

Norge er i kontakt med andre land for å diskutere hvordan situasjonen i Syria kan følges opp innen rammen av FN, særlig i Menneskerettighetsrådet. Norge forventer også at organisasjoner som Den arabiske liga engasjerer seg mot voldsbruken i Syria.

- De ansvarlige for drapene på fredelige demonstranter i Syria må stilles til ansvar for sine handlinger, sier utenriksminister Støre.