Historisk arkiv

Nye spilleregler for internasjonal utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Flere enn 150 land og mange organisasjoner ble enige om felles spilleregler for utviklingssamarbeid under toppmøtet i Sør-Korea. For første gang er Kina, India og Brasil med.

Det internasjonale toppmøtet om utvikling i Busan, Sør-Korea vedtok i dag en erklæring om mer effektivt internasjonalt samarbeid om utvikling.

- Vi har blitt enige om nye rammer for utviklingssamarbeidet. Toppmøtet i Busan slår fast at utvikling dreier seg om mye mer enn bistand, slik Norge har sagt lenge. De nye rammene passer svært godt inn i norsk utviklingspolitikk, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Erklæringa legger større vekt på resultater en tidligere. Det stilles også klarere krav om eierskap. De fattige landene selv skal ha ansvaret for sin egen utvikling. Dette betyr at landene som gir penger skal legge mindre føringer på hvordan utvikling skjer. Mer åpenhet og gjensidig respekt mellom givere og mottakere er også prinsipper som har fått fornyet styrke etter toppmøtet. Og mens det tidligere var velutviklede land knyttet til organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) som bestemte spilleregler for internasjonal utvikling, er nå nye giverland også med.

- Det er spesielt gledelig at de nye giverlandene som Kina, India og Brasil har sluttet seg til erklæringen fra Busan sammen med alle andre. Dette viser at den maktforskyvningen som har skjedd i verden også gjelder utviklingssamarbeid, sier Solheim.

Under toppmøtet frontet Solheim særlig klimafinansiering og kamp mot korrupsjon og ulovlig kapitalflukt. Han ledet også debatten om resultatbasert bistand sammen med Storbritannia, Sverige og EU. Dette innebærer at pengene overføres først etter at resultatene er oppnådd. Norge gjør dette blant annet innenfor skogsatsingen og helse.

Les erklæringen fra toppmøtet i Busan her.

Pressekontakt:
Kommunikasjonsrådgiver Svein Bæra, mobil 916 72 042 (med på reisen)
eller pressevakten for utviklingsministeren, mobil 913 95 000 (ikke sms). 

***

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 42. Det er det samme som i vanlig avistekst. Les mer om kampen for et bedre og klarere språk i staten hos Klarspråk.no