Historisk arkiv

Støre fordømmer voldshandlingene i Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- De seneste voldshandlingene i Sudan, i det omstridte området Abyei, representerer klare og urovekkende brudd på fredsavtalen fra 2005, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I løpet av helgen har nordsudanske styrker angrepet og tatt militær kontroll over Abyei by. Myndighetene i Khartoum har også tatt en unilateral beslutning om å oppløse administrasjonen i området. Den militære offensiven var foranlediget av et angrep mot en FN-ledet konvoi med nordsudanske styrker. En troppeforflytning som var forhåndsgodkjent av begge parters militære myndigheter.

- Torsdagens angrep mot nordsudanske styrker er uakseptabelt og må også kunne betraktes som et angrep mot FN. Nordsudanske styrkers militære fremstøt mot ulike mål i området rundt Abyei er likevel en grov overreaksjon og en uansvarlig handling som i verste fall kan sette fredsprosessen i fare. Jeg oppfordrer partene til umiddelbart å trekke alle væpnede styrker ut av Abyei, i tråd med tidligere inngåtte avtaler, sier Støre.

Striden om Abyei blusser opp på et skjebnesvangert tidspunkt – mindre enn syv uker før Sør-Sudan blir en selvstendig stat den 9.juli.
 
- Jeg er urolig for hvilke konsekvenser dette kan få for delingsforhandlingene som pågår mellom nord og sør, sier utenriksministeren. Den korte tiden som gjenstår før Sudan blir delt må brukes ved forhandlingsbordet og ikke på slagmarken. Striden om Abyei kan umulig løses med militære virkemidler. Jeg oppfordrer partene til å fortsette forhandlingene om alle uløste spørsmål, inkludert en varig løsning for Abyei som er i tråd med fredsavtalen (CPA) og voldgiftsdomstolens grensekjennelse, sier Støre.

Her kan du se en kort video om norsk innsats i Sudan, og hvordan ambassaden arbeider.