Historisk arkiv

Avtale med Russland om grenseboerbevis trer i kraft 29. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nordmenn og russere som bor i grensenære områder kan fra 29. mai søke om grenseboerbevis ved henholdsvis det russiske generalkonsulatet i Kirkenes og det norske generalkonsulatet i Murmansk.

Anita Nergård (avd. dir) og Mikhail Zubov (ministerråd) utveksler noter om ikrafttredelse av avtalen om grenseboerbevis. Foto: Kristian Jul Røsjø/UD

 

Norge og Russland bekreftet i dag at avtalen om grenseboerbevis skal tre i kraft 29. mai i år.

- Avtalen om grenseboerbevis gjør det vesentlig enklere for innbyggere i grenseområdet å krysse grensen og ferdes i de grensenære områdene. Den legger dermed til rette for økt kontakt mellom Norge og Russland. Dette er et viktig skritt for å styrke kontakten mellom folk i nordområdene og har vært et mål for oss i nordområdepolitikken, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Jeg er glad for at vi nå legger til rette for enklere grensepassering for de som bor i disse områdene. Det er viktig med et godt grensenært samarbeid med Russland. Dette er et eksempel på at langsiktig og godt samarbeid over tid gir rom for videreutvikling, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Fastboende i de delene av Norge og Russland som ligger mindre enn 30 kilometer fra riksgrensen vil kunne søke om grenseboerbevis. Avtalen, som ble signert 2. november 2010, vil omfatte 9 000 personer i deler av Sør-Varanger kommune, og opptil 45 000 personer i kommunene Zapoljarnyj og Korzunovo samt deler av kommunene Nikel og Petsjenga på russisk side. Innehaverne av grenseboerbevis kan oppholde seg uten visum i inntil 15 dager i strekk i grenseområdet til den andre staten.