Historisk arkiv

Norge ber Israel skrinlegge bosettingsplaner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg er svært bekymret over den israelske regjeringens gjengjeldelsesaksjoner mot palestinerne etter forrige ukes FN-avstemming. Bygging av ytterligere 3000 boenheter i ulovlige israelske bosettinger i Palestina reduserer mulighetene for et sammenhengende palestinsk territorium, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Jeg er svært bekymret over den israelske regjeringens gjengjeldelsesaksjoner mot palestinerne etter forrige ukes FN-avstemming. Bygging av ytterligere 3000 boenheter i ulovlige israelske bosettinger i Palestina reduserer mulighetene for et sammenhengende palestinsk territorium, svekker tilliten mellom partene og undergraver utsiktene til fred, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Palestina fikk torsdag status som observatørstat i FNs generalforsamling. Norge, sammen med totalt 138 land stemte for resolusjonen, mens ni land stemte mot. Israel har i helgen annonsert at de vil trappe opp byggingen av nye boenheter i ulovlige bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. I tillegg har Israel varslet at man vil starte planlegging for bygging i området E1 øst for Jerusalem.

- Norge er særlig kritisk til beslutningen om å gå videre med planleggingen for bygging i E1 øst for Jerusalem. Dersom E1 bygges som planlagt, vil Vestbredden bli delt i to, Jerusalem avskåret fra Vestbredden og en tostatsløsning umulig å gjennomføre på en meningsfull måte, sier Eide. 

- Norge har gjentatte ganger understreket overfor både israelske og palestinske myndigheter at de har et ansvar for å handle i tråd med en tostatsløsning. De israelske beslutningene går i motsatt retning, og jeg ber nå den israelske regjeringen om å skrinlegge planene, sier Eide.