Historisk arkiv

Nato vil opprette spesialpresentant for kvinner, fred og sikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nato ønsket på toppmøtet i Chicago velkommen det norske forslaget om å opprette en stilling som spesialpresentant for kvinner, fred og sikkerhet. Norge vil finansiere den nye spesialrepresentanten.

Spesialrepresentanten vil ha ansvar for å følge opp Natos arbeid med FNs sikkerhetsrådsresolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet.

- Dette arbeidet er viktig for Alliansen blant annet fordi kvinners aktive deltakelse har stor betydning for å håndtere, løse og forebygge konflikter, og ikke minst bygge opp igjen samfunn etter at våpnene er lagt ned, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norge har vært en forkjemper i Nato for oppfølgingen med FN-resolusjonen om kvinner, fred og sikkerhet.

- En spesialrepresentant vil være en viktig pådriver for dette arbeidet innad i Nato og en tydelig representant for saken utad, sier utenriksministeren.

Nato vedtok i 2009 å implementere FNs sikkerhetsråds resolusjon om kvinner, fred og sikkerhet (UNSCR 1325) fra 2000. Norge var en av de fremste pådriverne for dette vedtaket. En handlingsplan for alliansens oppfølging av denne FN-resolusjonen ble vedtatt på Nato-toppmøtet i Lisboa i 2010.

- Kvinners rettigheter og deres viktige rolle for å skape fred og sikkerhet er ikke en særinteresse, men skal være integrert i alle faser av Natos arbeid. Opprettelsen av en spesialrepresentant i Nato er en viktig videreføring av arbeidet som er gjort i Nato de senere årene for å følge opp FN-resolusjonen om kvinner, fred og sikkerhet, sier Støre.