Historisk arkiv

Norge kritisk til at Israel holder tilbake palestinske inntekter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er svært uheldig at israelske myndigheter holder tilbake overføring av palestinske toll- og avgiftsinntekter til palestinske selvstyremyndighetene for desember, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Det er svært uheldig at israelske myndigheter holder tilbake overføring av  palestinske toll- og avgiftsinntekter til palestinske selvstyremyndighetene for desember, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Den palestinske økonomien befinner seg i dyp krise med et udekket budsjettunderskudd på bortimot en halv milliard dollar for inneværende år. Tilbakeholdelsen kan bidra til å forsterke denne krisen ytterligere med fare for økonomisk sammenbrudd i de palestinske statsinstitusjonene, sier utenriksminister Eide.

Norge understreker at det i en slik situasjon er viktig at man opprettholder en regularitet i overføringene og at nedbetaling av eventuell gjeld avtales mellom partene.

Israelske myndigheter har i henhold til avtale ansvaret for innkreving av palestinske toll- og avgiftsinntekter på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, som deretter skal overføres palestinske selvstyremyndigheter (PA). Israelske myndigheter omtaler tilbakeholdelsen som tvangsinnkreving av palestinsk gjeld til israelske elektrisitetsselskaper. Beslutningen blir sett på som en reaksjon på avstemmingen i FNs generalforsamling torsdag 29. november der Palestina fikk oppgradert sin status til observatørstat med et overveldende flertall. Toll- og avgiftsinntekter som israelske myndigheter samler inn på vegne av PA utgjør mer enn 1/3 av PAs inntekter.

- Det er nå viktig at Israel og det internasjonale samfunn gjør et krafttak for å stabilisere palestinsk økonomi. En forverring av en allerede vanskelig økonomisk situasjon vil kunne svekke det moderate og forhandlingsvillige palestinske lederskapet til fordel for mer ytterliggående krefter. Det er hverken Israel, palestinerne eller det internasjonale samfunnet tjent med, sier utenriksministeren.