Historisk arkiv

Enighet i Rio-forhandlingene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Delegasjonene fra verdens land har blitt enige om forslag til en slutterklæring fra FN-toppmøtet om bærekraftig utvikling, Rio+20.

Delegasjonene fra verdens land har blitt enige om forslag til en slutterklæring fra FN-toppmøtet om bærekraftig utvikling, Rio+20. 

De har også blitt enige om å få på plass nye, felles bærekraftsmål. Det vil gi både rike og fattige land noe å strekke seg etter. 

– De nye målene skal mobilisere til en felles innsats for bærekraftig utvikling. Jeg tror de vil bli enda viktigere enn FNs tusenårsmål har vært, sier utviklingsminister Heikki Holmås. 

Arbeidet med å utforme bærekraftsmålene vil starte opp nå, slik at de kan være en del av grunnlaget for de nye tusenårsmålene etter 2015. Holmås har ledet den norske delegasjonen i sluttfasen av de innledende rundene. 

- Forslaget til slutterklæring legger vekt på behovet for energi for alle, fornybar energi og energieffektivisering. Her har Norge markert seg med konkrete tiltak som skal gi mer grønn strøm til fattige land, gjennom vårt energi- og klimainitiativ. Vi støtter opp om FN-sjef Ban Ki-moons initiativ om bærekraftig energi til alle, sier Holmås. 

Teksten i dokumentet omtaler verdsetting av naturen og behov for innovative måter å finansiere utvikling på, slik Norge har ønsket. Forslaget til slutterklæring tar ikke til orde for at det opprettes en ny FN-organisasjon for miljø, slik Norge ønsket. Det er likevel enighet om at FNs miljøprogram (Unep) må styrkes. 

- Vi er fornøyd med at rettferdig fordeling går som en rød tråd gjennom dokumentet. Det har også blitt en sterk tekst som fremmer likestilling. Likevel  hadde jeg ønsket større felles ambisjoner når det gjelder kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp og hvor mange barn hun vil ha, sier Holmås. 

I dag kommer statsminister Jens Stoltenberg og andre statsledere til Rio de Janeiro for å sluttføre arbeidet og vedta erklæringen.

 Les hele erklæringen «The Future We Want» her (.pdf)

Pressekontakt: Pressevakten for utviklingssaker, telefon 913 95 000.  

***

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Utviklingsministerens rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 39. Det er det samme som i skjønnlitteratur og ukeblader. Les mer om kampen for et bedre og klarere språk i staten hos Klarspråk.no.