Historisk arkiv

Øker nødhjelpen til ofrene for tørkekatastrofen i Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge gir 40 millioner kroner ekstra for å hjelpe ofrene for tørkekatastrofen i Sahel. – Jeg har sett med egne øyne hvor viktig det er at hjelpen kommer frem, sier utviklingsminister Heikki Holmås.

Holmås besøker denne uken Niger, et av de tørkerammede landene i Sahel-beltet sør for Sahara.

– Over 18 millioner mennesker er truet av matmangel i denne regionen. Så mange som en million barn under fem år kan rammes av underernæring. Vi øker derfor vår støtte til 185 millioner kroner i år, sier Holmås.

Tørken har ført til dårlige avlinger, ødelagte beitemarker og matmangel. Den maten som er tilgjengelig er blitt altfor dyr for folk flest. Det har skapt en svært alvorlig situasjon for befolkningen i Niger, Mali, Tsjad, Gambia, Senegal, Kamerun, Mauritania, Burkina Faso og Nigeria.

– Matvarekrisen forsterkes av etterdønningene fra konflikten i regionen. Væpnet konflikt med tuareg-opprørere i de nordlige områdene av Mali har drevet 320.000 mennesker på flukt. 400.000 hjemvendte gjestearbeidere har flyktet fra konfliktene i Elfenbenskysten og Libya legger også press på allerede knappe ressurser, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Som følge av klimaendringene kommer tørkekatastrofene i regionen oftere og oftere. Det betyr at folk ikke rekker å komme seg igjen mellom hver krise. Det fører til varig svekket folkehelse.  

Norge har tidligere i år bidratt med 145 millioner kroner til krisen i Sahel. Regjeringen har nå besluttet å gi ytterligere 40 millioner kroner for å forhindre forverring av matvaresituasjonen og for å unngå en fullskala krise. Dette beløpet inkluderer også den norske støtten til FNs nødhjelpsfond (Cerf). 

- Det er en hjerteskjærende situasjon, særlig for de yngste barna. Det er viktig at verdenssamfunnet stiller opp og tar situasjonen på alvor, sier Holmås.  

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Hege T. Magnus, mobil 941 42 792 (med på reisen). Eventuelt pressevakten for utviklingssaker, telefon 913 95 000 (ikke sms).

***

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Utviklingsministerens rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 36. Det er det samme som i skjønnlitteratur og ukeblader. Les mer om kampen for et bedre og klarere språk i staten hos Klarspråk.no.