Historisk arkiv

Foruroligende dommer mot NGO-ansatte i Egypt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg er dypt foruroliget over de harde dommene mot lokale og internasjonale NGO-ansatte i Egypt, inkludert en nordmann, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Dommene og rettssakene viser en meget bekymringsfull utvikling for sivilt samfunn i Egypt. Det sivile samfunnet spiller en viktig rolle i den demokratiseringsprosessen landet er inne i, sier utenriksministeren.

En rekke medarbeidere i utenlandske NGOer i Egypt ble i dag dømt til fengselsstraffer opp til fem år og bøter for brudd på egyptisk NGO-lovverk. Den berørte norske statsborgeren ble, i likhet med flere av de andre tiltalte, dømt in absentia.

Norge har siden tidligere president Mubaraks avgang gitt betydelig støtte til utvikling av det sivile samfunnet i Egypt, og har ønske om å styrke samarbeidet mellom norske og egyptiske organisasjoner.

- Dagens dommer kan gjøre det vanskeligere å få hardt tiltrengte internasjonale bidrag til det sivile samfunnet i Egypt. Saken aktualiserer igjen behovet for at egyptiske styresmakter skaper trygge og forutsigbare rammevilkår for det sivile samfunnet i samsvar med internasjonale standarder og Egypts forpliktelser, sier utenriksminister Eide.