Historisk arkiv

Haster å få på plass rammene for skipsfart i Arktis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det dramatiske omfanget av issmelting i Polhavet gjør at det haster med å få på plass rammer for sikker, miljøvennlig og effektiv skipstrafikk i Arktis. Det er gjennom å møte utfordringene at vi skaper grunnlag for å utnytte mulighetene. Dette var konklusjonen i en rapport utenriksministeren mottok om hvordan økt skipsfart i Arktis påvirker norske interesser.

Det dramatiske omfanget av issmelting i Polhavet gjør at det haster med å få på plass rammer for sikker, miljøvennlig og effektiv skipstrafikk i Arktis. Det er gjennom å møte  utfordringene at vi skaper grunnlag for å utnytte mulighetene. Dette var konklusjonen i en rapport utenriksministeren i dag mottok om hvordan økt skipsfart i Arktis påvirker norske interesser.  

- Rapporten øker kunnskapen om muligheter og utfordringer i nord på et område der Norge har verdensledende kompetanse og sterke interesser. At isen smelter er et alvorlig resultat av klimaendringer. Samtidig blir det enda viktigere å legge til rette for at sjøtransport og maritim næringsvirksomhet i nord foregår på en sikker og miljøvennlig måte. Regjeringen vil nå gå nøye gjennom rapportens anbefalinger, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Faggruppen ble nedsatt i 2012 som en oppfølging av regjeringens melding til Stortinget om nordområdene. Gruppen har vurdert norske interesser fra et nærings-, miljø- og utenrikspolitisk perspektiv. Rapporten konkluderer med at Polhavet i dag ikke er tilrettelagt for å ta imot en stor trafikkøkning. En eventuell ulykke vil ha store negative konsekvenser for miljøet og kan stoppe framtidig næringsaktivitet. Rapporten anbefaler at Norge leder an i innsatsen for å møte utfordringene, blant annet ved å arbeide for regelverk, infrastruktur og beredskap.  

- Vi må håndtere de betydelige mulighetene som finnes i nord og de konkrete utfordringene vi ser, med vår spesielle kompetanse og erfaring.  Norge har de beste forutsetninger for å ta en lederrolle i dette og, etter faggruppens syn, også en forpliktelse, sa faggruppens leder Johan Nic. Vold ved overrekkelsen av rapporten.