Historisk arkiv

Regjeringen vil ta i mot 1000 syriske flyktninger til Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Regeringen har i dag besluttet å ta i mot 1000 syriske overføringsflyktninger til Norge. Flyktningesituasjonen på grunn av krigen i Syria er akutt. Nabolandene har tatt i mot nær to millioner flyktninger. Kapasiteten er sprengt og FN har sendt en hasteappell til andre land om å hjelpe, sier Espen Barth Eide.

Det er ingen utsikt til snarlig løsning på konflikten i Syria. Konflikten har så langt ført til massive flyktningestrømmer til nabolandene. I midten av september var det registrert omlag 730.000 syriske flyktninger i Libanon, 520.000 i Jordan, 464.000 i Tyrkia, 117.000 i Irak og 117.000 i Egypt. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og nabolandene til Syria har kommet med en hasteappell som ber om at andre land utenfor regionen overtar ansvaret for flyktninger som oppholder seg i Syrias naboland.

- Nabolandene har vist et enormt ansvar for flyktningene fra Syria. Hver fjerde person i Libanon er nå en syrisk flyktning. Nabolandene, og særlig Libanon og Jordan, nærmer seg en tålegrense. Hvis intet skjer, kan de komme til å stenge grensene. Derfor er det viktig at Norge og andre nærstående land viser vår solidaritet og tar i mot syriske flyktninger, sier Eide.

Etter oppfordring fra UNHCR har Norge så langt gitt betydelig humanitær assistanse for å hjelpe syriske flyktninger i nabolandene. Siden starten på Syria-konflikten i 2011 har Norge bidratt med totalt 850 millioner kroner i humanitær hjelp.

Tilleggskvoten på 1000 flyktninger fra Syria vil komme i tillegg til Norges ordinære årlige kvote på omlag 1200 overføringsflyktninger fra UNHCR.

- Norga har tradisjon for å stille opp i store internasjonale flyktningekatastrofer og tilby vårt land som en trygg havn. Dette gjør vi også denne gangen. Vi vet at norske kommuner stiller opp og strekker seg langt for å ta i mot og integrere flyktninger. Dette kan vi som land være stolt av, og vi vil gjøre det vi kan for å støtte kommunene i denne prosessen, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen.

Tilleggskvoten for flyktninger som regjeringen har besluttet å opprette er forbeholdt flyktninger fra Syria som er anerkjent av UNHCR og som fortrinnsvis oppholder seg i Libanon og Jordan. Den totale utgiften for kvoten er anslått å være på ca 770 millioner kroner.