Historisk arkiv

Økt støtte til å stanse ebola-utbruddet i Vest-Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge øker støtten til bekjempelse av ebola-utbruddet med 15 millioner kroner. - Utbruddet av ebolavirus-sykdom i Vest-Afrika er svært urovekkende. Det er nødvendig med styrket innsats både lokalt og internasjonalt for å bringe utbruddet under kontroll og hindre videre spredning, sier utenriksminister Børge Brende.

Siden begynnelsen av februar 2014 har det pågått et utbrudd av sykdom med ebolavirus i Guinea, Liberia og Sierra Leone. Dette er det største ebola-utbruddet som er rapportert, og har til nå krevd rundt 730 menneskeliv. Mens antall nye utbrudd i Guinea går ned, rapporteres det om nye tilfeller i Sierra Leone og Liberia, som har innført strenge tiltak for å begrense spredning.

- Norge øker nå støtten med fem millioner kroner til Leger uten grensers arbeid, og ti millioner kroner til Verdens Helseorganisasjon (WHO), som har en koordinerende og rådgivende rolle i å bekjempe utbruddet, sier utenriksministeren.

Norge har tidligere gitt fire millioner kroner til Leger uten grensers innsats for å behandle smittede og hindre spredning av ebola i Vest-Afrika.

- Ebola-viruset har en dødelighet på mellom 50 og 90 prosent. Det er svært viktig å få til en rask og styrket samordnet respons i de rammede områdene. Landene har lite utbygd helsesektor og mangler helsepersonell, laboratorier, overvåkningskapasitet og behandlingstilbud. Det trengs omgående mer ressurser til å styrke tiltakene for å få utbruddet under kontroll. Her spiller både myndigheter, FN og andre internasjonale organisasjoner en sentral rolle, sier Brende. 

Utenriksdepartementet følger situasjonen tett via våre ambassader i regionen; Accra i Ghana og Abuja i Nigeria. Norske helsemyndigheter følger situasjonen nøye. Folkehelseinstituttet har oppdaterte råd og informasjon til publikum på sine hjemmesider.