Historisk arkiv

Seks millioner til afrikansk stabiliseringsstyrke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen støtter Den afrikanske unions stabiliseringsoperasjon i Den sentralafrikanske republikk med seks millioner kroner.

Regjeringen støtter Den afrikanske unions stabiliseringsoperasjon i Den sentralafrikanske republikk med seks millioner kroner.

- Jeg er svært bekymret over situasjonen i Den sentralafrikanske republikk. En robust internasjonal stabiliseringsinnsats er viktig for å beskytte den hardt prøvde sivilbefolkningen og sikre den humanitære innsatsen, sier utenriksminister Børge Brende.

Det norske bidraget ble annonsert på en giverkonferanse i regi av Den afrikanske union (AU) i Addis Abeba i dag. Bidraget skal gå til å støtte den sivile delen av AUs stabiliseringsoperasjon – Misca. FNs sikkerhetsråd har gitt Misca i oppdrag å beskytte sivilbefolkningen og bidra til å stabilisere landet. Misca består i dag av en militær styrke på vel 5.300 personer, samt politi og sivilt personell.

- Norge ønsker å støtte AUs evne til å håndtere konflikter i egen region. Den økonomiske støtten til Misca er et viktig bidrag i så måte, sier Brende.

FNs høykommissær for menneskerettigheter appellerte nylig til det internasjonale samfunn om å styrke innsatsen i Den sentralafrikanske republikk. Den sikkerhetsmessige og humanitære situasjonen er svært alvorlig. Sivilbefolkningen utsettes for omfattende overgrep og det er nærmest lovløse tilstander i store deler av landet. Lokalbefolkningen og folk på flukt har akutt behov for humanitær hjelp og beskyttelse. 28. januar ga FNs sikkerhetsråd klarsignal til utplassering av en EU-styrke som bidrag til å styrke den internasjonale stabiliseringsinnsatsen.

I tillegg til AU og EU er også franske styrker engasjert i denne innsatsen.

Norge har tidligere trappet opp den humanitære støtten til Den sentralafrikanske republikk. Landet mottok i fjor 58,3 millioner kroner i humanitær støtte. Ytterligere bidrag til nødhjelpsinnsatsen vurderes.

- Jeg er bekymret også for de regionale konsekvensene av krisen, ikke minst i lys av det som nå skjer i nabolandet Sør-Sudan. Det er fare for at lovløsheten som hersker i Den sentralafrikanske republikk kan bidra til at landet blir et fristed for ekstremister, væpnede grupper og internasjonal organisert kriminalitet, og dermed forsterker ustabiliteten i regionen, sier Brende.