Historisk arkiv

Vurdering av 25 FN-relaterte organisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

UD har gjennomgått samarbeidet med våre 25 største FN-relaterte multilaterale organisasjoner. Utviklingsministeren tar sikte på å innlede et samarbeid med Sverige om oppfølging av vurderingene i de vedlagte profilarkene.

Nær halvparten av det norske utviklingsbudsjettet går gjennom multilaterale institusjoner og Norge er tredje største frivillige bidragsyter til FNs utviklingsvirksomhet og humanitære virksomhet.

I gjennomføringen av regjeringens utenriks- og utviklingspolitikk er et godt samarbeid med velfungerende multilaterale institusjoner viktig. I en tid da de fleste giverland reduserer sin bistand gjennom FN, opprettholder Norge sine tilskudd på et meget høyt nivå.

Vurderingene av samarbeidet med de 25 FN-relaterte multilaterale organisasjonene er foretatt av ansvarlige seksjoner i departementet og er basert på erfaringer fra hovedkvarters- og landnivå, samt på sentrale styredokumenter og annen dokumentasjon som evalueringer og felles givervurderinger av organisasjonene.

Profilarkene består av en faktadel med angivelse av norske finansielle bidrag, beskrivelse av organisasjonens mandat, prioriteringer, norsk politikk overfor organisasjonen, samt oppnådde resultater i 2008. Det gis også en vurdering av organisasjonenes interne effektivitet og relevans for resultater på landnivå.

Det har vært utfordringer forbundet med at det ikke er etablert ensartede vurderingskriterier som kan danne grunnlag for en sammenlignbar vurdering av de ulike organisasjonene. Utenriksdepartementet vil arbeide videre med utvikling av systemer for bedre resultatvurdering av de multilaterale organisasjonene i samarbeid med andre land.

Utviklingsministeren tar sikte på et møte med sin svenske kollega for å innlede et samarbeid med Sverige om videre oppfølging av arbeidet med vurdering av de multilaterale samarbeidspartnerne.

Følgende 25 organisasjoner har blitt vurdert:

Fem fond og programmer i FN:

Fem særorganisasjoner i FN:

Sju FN-organisasjoner av ulik art:

To globale fond:

Seks utviklingsbanker og finansieringsmekanismer:

Interesserte kan få trykte eksemplarer av profilarkene ved å henvende seg til FN-seksjonen (FN-seksjonen@mfa.no)