Historisk arkiv

Fred og forsoning i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Denne siden ble skrevet i 2007 og er seinere erstattet

Kort om regjeringens satsing på fred og forsoning i Afghanistan

afghaner (c) ForsvarsnettNorge har tatt til orde for et taktskifte i den internasjonale innsatsen i Afghanistan.

Norge har siden 2002 hatt en betydelig sivil innsats i Afghanistan. I 2003 ble landet gitt status som samarbeidsland. Den norske bistanden for perioden 2002-2005 har vært på ca. 350 millioner kroner pr år, og lå i 2006 over dette nivået. Norge er blant de største giverlandene. Hovedsatsingsområdene har vært utdanning, landsbygdutvikling, styresett og humanitær innsats. Norge har lagt vekt på å gi bistanden en form som er i overensstemmelse med den afghanske regjeringens prioriteringer. En betydelig andel har gått gjennom fond administrert av Verdensbanken i samarbeid med afghanske myndigheter (ARTF).

Den norske innsatsen i 2007 vil prioritere styresett/offentlig administrasjon; landsbygdutvikling, inkludert narkotikabekjempelse/alternative leveveier; utdanning, med særlig vekt på jenter; samt humanitære oppgaver.
 
Til tross for betydelig internasjonal innsats for å bidra til godt styresett, lider Afghanistan av en svært omfattende mangel på kvalifisert arbeidskraft til offentlige institusjoner. Norge vil derfor legge økende vekt på å bygge opp kompetansen i disse institusjonene, slik at regjeringens myndighet rundt om i landet kan styrkes, respekt for lov og orden forsterkes og afghanerne kan ta et større ansvar for landets utvikling. Styrking av kompetanse på provins- og distriktsnivå vil bli gitt spesiell oppmerksomhet. Norge ønsker å intensivere arbeidet for å styrke afghansk politi og rettsvesen. For å lykkes må alle understreke viktigheten av at afghanske myndigheter tar sin del av ansvaret for å skape et bedre styresett, blant annet ved å bekjempe korrupsjon.
 
Norge har også tilbudt bistand til utvikling av lovverk og forvaltningskompetanse, som kan gi tilfredsstillende kontroll med landets energiressurser.  
 
Afhanere på gaten (c) Forsvarsnettutdanningsområdet har det vært fremgang de siste årene. Hele 4,5 millioner barn, hvorav 1,5 millioner jenter, gis nå anledning til å gå på skole. Under Taliban fikk kun 1 million gutter utdanning.  Utfordringene er imidlertid enorme og en langsiktig innsats er påkrevet. Det finnes i dag bare 3000 skoler i landet. Mange barn får fortsatt undervisning i telt av ukvalifiserte lærere. Norge vil derfor vie stor oppmerksomhet til lærerutdanning, med spesiell vekt på kvinnelige lærere, og til skolebygging i tillegg til vår støtte til det afghanske utdanningsdepartementet.  Skoler, særlig jenteskoler, har vist seg å være mål for aksjoner fra Taliban. Vi legger vekt på at skolene gis et sterkt lokalt  eierskap som gjør dem mindre sårbare.
 
Innsats for å bedre befolkningens kår på landsbygda er viktig for å redusere den omfattende fattigdommen i Afghanistan. Fattigdomsbekjempelse vil også være et viktig bidrag for å redusere opiumsproduksjonen, som har økt med nærmere 60 % i 2006 og forventes å øke ytterligere i 2007. Arbeidet med å bygge ut kritisk infrastruktur, som vannforsyning og veier, vil gis økt oppmerksomhet i samsvar med afghanske prioriteringer. Norge leder et ISAF stabiliseringslag (PRT) i Maimana i den nordlige Faryab-provinsen, hvor vi har påtatt oss et spesielt ansvar for å legge til rette for utvikling. Vår egen innsats i denne provinsen vil bli forsterket i 2007, bl.a. gjennom tiltak innen utdanning, infrastruktur og politi. Vi har nylig gjennomført en studie av vannsituasjonen i Faryab. Den understreker at behovet for bistand er stort. Samtidig er kvinners sikkerhet og velferd  sterkt utsatt. Samarbeidet med FN, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp og andre uavhengige aktører er viktig og vil videreføres. Innsatsen i Faryab vil utformes i samsvar med afghanske prioriteringer og arbeid for utvikling av landet som helhet.
 
Den humanitære situasjonen i Afghanistan er særdeles vanskelig. Den 22. oktober sendte den afghanske regjeringen og FN ut en nødhjelpsappell for anslagsvis 1,9 millioner mennesker som vil ha behov for hjelp på grunn av omfattende tørke. Appellen omfatter også 20 000 familier som er drevet på flukt etter kamphandlingene i sør. Norge har gitt 25 millioner kroner til denne appellen ved omdisponeringer på 2006-budsjettet. Dette utgjør nær 10% av det beløpet den afghanske regjeringen og FN har bedt om. Humanitær bistand, inkludert hjelpen til flyktninger og internt fordrevne, vil også bli gitt prioritet i 2007.
 
Norge vil øke innsatsen for gjenoppbygging i sør og utvikling i særlig konfliktrammede provinser. Dette kan ha stor betydning for stabilitet, utvikling og sikkerhet i hele landet. Det er en forutsetning at dette arbeidet organiseres og implementeres i sivil regi og med afgansk medvirkning. Ytterligere innsats til fattigdomsreduksjon og landsbygdutvikling, vannprosjekter, utdanning, samt kvinnerettede tiltak er aktuelt.
 
Norge skal øke innsatsen i 2007 for å fremme kvinners rettigheter, interesser og deltakelse. Dette arbeidet tar utgangspunkt bl.a. i regjeringens handlingsplan for gjennomføring av FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325 (2000) om kvinner, fred og sikkerhet.
 
Norge vil fortsette arbeidet for å bedre koordineringen av den sivile innsatsen i Afghanistan med særlig vekt på FNs rolle. Norge ble 12. november 2006 medlem av det fremste koordineringsorganet (JCMB) som er opprettet i Kabul gjennom Afghanistan Compact. Norge representerer de nordiske landene.
 
Norge vil fortsette den  politiske dialogen med afghanske myndigheter, nabo- og giverland,  FN, Verdensbanken, EU og NATO for å bidra til at den internasjonale innsatsen styrkes og effektivitseres i samsvar med de betraktningene som  er lagt til grunn ovenfor.