Historisk arkiv

Fred og forsoning Sri Lanka

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Invitert av Sri Lankas myndigheter og LTTE var Norge fra 1999 til 2006 upartisk tilrettelegger for forhandlinger mellom partene i konflikten på Sri Lanka. Mandatet var å tilrettelegge for myndighetenes og LTTEs egen fredsprosess.

Invitert av Sri Lankas myndigheter og Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) var Norge fra 1999 til 2006 upartisk tilrettelegger for forhandlinger mellom partene i konflikten på Sri Lanka. Mandatet var å tilrettelegge for myndighetenes og LTTEs egen fredsprosess.

Med norsk hjelp inngikk partene en våpenhvileavtale i 2002, som åpnet for seks runder med fredsforhandlinger. Norge ledet den nordiske sivile observatørgruppen Sri Lanka Monitoring Mission (SLMM), som overvåket avtalen frem til den ble sagt opp av Sri Lankas regjering i 2008.

I løpet av 2006-2007 ble det tydelig at myndighetene og LTTE valgte krig fremfor en forhandlet løsning på konflikten. Norge gjorde det klart for partene at det ikke var rom for tilrettelegging av en fredsprosess uten deres vilje. I krigens siste fase drev Norge, sammen med FN og andre, et aktivt diplomati for å begrense sivile lidelser og få partene til å overholde folkeretten.

Etter den militære konfliktens slutt har Norge ingen særskilt rolle i Sri Lanka, men arbeider sammen med andre land for en akseptabel løsning for minoritetene, styrking av demokrati og menneskerettigheter og gjenbosetting og gjenoppbygging etter krigen.