Historisk arkiv

Erstatning til tidligere barnehjemsbarn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Regjeringen la fredag fram stortingsmeldingen om erstatning for tidligere barnehjemsbarn og skolehjemsbarn. (18.03.05)

Pressemelding

Nr.: 05033
Dato: 18.03.05

Erstatning til tidligere barnehjemsbarn

Stortingsmelding i dag:

Regjeringen la fredag fram stortingsmeldingen om erstatning for tidligere barnehjemsbarn og skolehjemsbarn. – Gjennom meldingen gir vi Stortinget et bredt grunnlag for vurdering av erstatninger til barn som ble ofre for omsorgssvikt og overgrep under opphold på barnehjem og spesialskoler, basert på Stortingets egen ordning for billighetserstatning, understreker barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Befringutvalget kartla i sin utredning omfanget av og mulige årsaker til omsorgssvikt og overgrep mot barn plassert i barnehjem og spesialskoler i perioden 1945 – 1980. I utredningen dokumenteres det at mange av barna ble utsatt for alvorlige overgrep og manglende omsorg.

- Befringutvalget understreket at det offentlige hadde et særlig ansvar for disse barna, siden myndighetene overtok omsorgsansvaret for barn som ble plassert i barnehjem og spesialskoler. Utvalget anbefalte at de generelle velferdsordningene legges til grunn, og videre at Stortingets billighetserstatningsordning er den mest aktuelle for de som er berettiget til erstatning fra det offentlige. Utvalget anbefalte samtidig at ordningen blir tilpasset denne gruppen, og at kriteriene for erstatning blir forenklet. Regjeringen følger opp disse anbefalingene overfor Stortinget. Jeg har også positivt merket meg at flere stortingsrepresentanter har signalisert vilje til raushet overfor denne gruppen, sier Laila Dåvøy.

Det er Stortingets billighetserstatningsutvalg som skal behandle krav om erstatning fra ulike grupper og vurdere om det skal utarbeides nye kriterier for enkelte av disse. I en innstilling fra justiskomiteen fredag til stortingsmelding nr. 44 om erstatning for bla krigsbarn, heter det at dette skal være den normale behandlingsmåten. Utvalget må legge det fram for Stortinget, dersom det mener at nye kriterier skal gjelde eller om noen skal tilkjennes høyere erstatning enn den øvre grensen på 200 000 kroner for denne ordningen.

- De tidligere barnehjems- og spesialskolebarna kommer etter min mening i en mellomstilling. Vi har derfor valgt å gå direkte til Stortinget med en egen melding, for å gi Stortinget et bredest mulig grunnlag for sine vurderinger og vedtak. Vi har heller ikke anbefalt noe tak på erstatningsbeløpene, sier Laila Dåvøy.

I stortingsmeldingen redegjør Regjeringen grundig for

  • kartleggingsutvalgets rapport og anbefalinger
  • krav og innspill fra Stiftelsen Rettferd for taperne og støttegruppene i Bergen, Stavanger og Oslo
  • krav og innspill fra Statens råd for funksjonshemmede
  • spørsmål fra Bergen, Stavanger og Oslo kommuner

Stortingsmeldingen viser ellers til gjennomførte tiltak for å styrke kvalitet i og kontroll av barneverninstitusjonene, gjennom lov- og regelendringer og omorganiseringen innen barnevernet. I meldingen vises det også til samfunnets generelle velferdsordninger, slik Befringutvalget har anbefalt.

Regjeringen går i likhet med Befringutvalget ikke inn for noen nasjonal gransking, og påpeker at omsorgssvikt og overgrep i barnehjem og spesialskoler er tilstrekkelig dokumentert. Regjeringen viser videre til at det er gjennomført en kommunal gransking i Bergen og at liknende granskinger er satt i verk i Stavanger og Oslo. Regjeringen mener at det må være opp til kommunene å vurdere hvordan de vil stille seg til lokale krav om gransking og erstatning.


Stortingsmelding nr. 24 (2004-2005) er publisert på www.bfd.dep.no, menyvalg Dokumenter -> Proposisjoner -> Stortingsmeldinger