Historisk arkiv

Store vindkraftanlegg framfor enkeltmøller

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Store vindkraftanlegg er best for miljøet. Samling av vindmøllene i vindparker reduserer arealinngrepene og bidrar mest til å nå Regjeringens mål om 3 TWh vindkraft innen 2010. (25.08.05)

Pressemelding

Dato: 25.08.2005

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

- Ønsker store vindkraftanlegg framfor enkeltmøller

Miljøvernminister Knut Arild Hareide mener store vindkraftanlegg er best for miljøet. Samling av vindmøllene i vindparker reduserer arealinngrepene og bidrar mest til å nå Regjeringens mål om 3 TWh vindkraft innen 2010, sier miljøvernministeren.

I forbindelse med et besøk i Ytre Namdal i dag gir miljøvernministeren uttrykk for bekymring for en økende tendens til at stadig flere utbyggere ønsker å etablere enkeltmøller langs kysten. Miljøverndepartementet har registert en utvikling i retning av søknader om å etablere enkeltmøller og småskalaanlegg. Dette er møller som er lite energieffektive og som i sum kan ha store landskapsvirkninger.

- På bakgrunn av regjeringens mål om å etablere 3 TWh vindkraft innen 2010 og av hensyn til god arealforvaltning mener jeg at vi bør prioritere store energi- og arealeffektive vindkraftanlegg, og at spredte enkeltmøller i stor grad bør unngås, sier Knut Arild Hareide.

Problemstillinger knyttet til enkeltmøller vil bli omhandlet i retningslinjer for planlegging og lokalisering av vindkraftverk som for tiden er under utarbeidelse i Miljøverndepartementet.

Miljøvernministeren gir ellers støtte til det regionale vindkraftsamarbeidet i Trøndelagsfylkene og mener det kan være en god idè å utarbeide en regional plan for vindkraft i de to fylkene.

Kontaktpersoner:
avdelingsdirektør Stig Roar Husby, telefon 22 24 59 59
ekspedisjonssjef Tom Hoel, telefon 22 24 59 00

For kommentarer fra miljøvernminister Knut Arild Hareide, kontakt:
informasjonsrådgiver Jannicke Nilsen, telefon 909 53 297