Historisk arkiv

Galleriers formidling av kunstverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Merverdiavgiftsloven § 70 - Unntak fra merverdiavgift formidling av kunstverk

Skattedirektoratet

Postboks 6300 Etterstad

0603 OSLO

 

Deres ref

Vår ref

Dato

 

02/314 SL AaT/KR

1 .02.2002

 

Merverdiavgiftsloven § 70 – Unntak fra plikten til å betale merverdiavgift ved galleriers formidling av kunstverk

Finansdepartementet viser til at det ved merverdiavgiftsreformen er gjort omfattende unntak slik at kultursektoren fremdeles er unntatt fra merverdiavgiftsplikten.

Det har i det siste vært tatt opp spørsmål om galleriers plikt til å beregne merverdiavgift av den provisjon de betinger seg ved salg av kunstverk. Skattedirektoratet har både i enkeltsaker og i fellesskriv av 21. desember 2001 uttalt at bestemmelsen i merverdiavgiftsloven § 5 første ledd nr. 1 a som blant annet unntar omsetning av litterære og kunstneriske verk ved mellommann i opphavsmannens navn, kun omfatter vederlaget for omsetningen av opphavsmannens verk. Den provisjon som mellommannen betinger seg vil være en formidlingstjeneste som omfattes av den generelle avgiftsplikten på omsetning av tjenester. Dette standpunktet synes også å være oppfatningen i juridisk teori, se eksempelvis Gjems-Onstad og Kildal, MVA-kommentaren s. 40.

Finansdepartementet er enig men Skattedirektoratet i at galleriers formidling av kunstverk er en tjeneste som omfattes av den generelle merverdiavgiftsplikten på omsetning av tjenester, jf. merverdiavgiftsloven § 13. Vi har imidlertid fått opplyst fra Skattedirektoratet at det neppe er mange, om noen, gallerier som er registrert og dermed betaler merverdiavgift for slike formidlingstjenester. Diverse oppslag som har vært i avisene viser også at det tydeligvis hersker usikkerhet i bransjen rundt avgiftsplikten på dette området.

Finansdepartementet uttalte i Ot.prp. nr. 1 (2001-2002) Skatte- og avgiftsopplegget 2002 kapittel 9 at det er behov for å klargjøre rettstilstanden når det gjelder unntakene for tjenester på kulturområdet. Gjennomgangen av regelverket er som kjent på gang, og den merverdiavgiftsmessige behandlingen av galleriers formidlingstjenester vil inngå i de vurderinger som her skal gjøres. Blant annet på bakgrunn av den usikkerhet som er på dette området og den gjennomgangen av kulturområdet som skal foretas, fritar departementet med hjemmel i merverdiavgiftsloven § 70 inntil videre gallerier fra plikten til å betale merverdiavgift ved formidling av kunstverk. Galleriene vil da heller ikke ha rett til å gjøre fradrag for inngående merverdiavgift på anskaffelser til denne delen av virksomheten. Vi gjør oppmerksom på at den gjennomgangen som skal gjøres kan medføre endringer i forhold til dette unntaket.

Finansdepartementet vil for ordens skyld bemerke at det gitte unntaket ikke berører merverdiavgiftsplikten ved kommisjonær- eller auksjonssalg, som også gjaldt før 1. juli 2001, jf. merverdiavgiftsloven § 10 første ledd.

Vi ber om at Skattedirektoratet informerer fylkesskattekontorene og bransjen om dette unntaket.

Med hilsen

Tor Lande e.f.
avdelingsdirektør

Åsne Hana Torgersen
førstekonsulent

Gjenpart:KPMG v/ advokatfullmektig Frode Heggdal Larsen