Historisk arkiv

Evaluering av pasientskadeordsningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helsedepartementet

Statskonsult har i dag lagt fram en første rapport med resultater fra den pågående evalueringen av pasientskade-ordningen i Norge.

Pressemelding

Nr.: 85
Dato: 03.11.03

Evaluering av pasientskadeordningen

Statskonsult har i dag lagt fram en første rapport med resultater fra den pågående evalueringen av pasientskadeordningen i Norge.

Evalueringen er gjort etter at Stortinget sist høst ba om en gjennomgang av ordningen. Helsedepartementet gir sin tilbakemelding til Stortinget i høst. Departementet mottar Statskonsults forslag til oppfølgingstiltak i begynnelsen av 2004.

Statskonsult har vurdert hvilken service brukerne får ved kontakt med Norsk pasientskedeerstatning (NPE) og Pasientskadenemnda i klagesaker (PSN). De har vurdert om saksbehandlingstiden kan sies å være for lang, om bruken av medisinsk sakkyndige er god nok og om tilbudet om advokatbistand til pasientene er i samsvar med regelverket. Statskonsult har også sett på den forståelsen av regelverket for erstatning som NPE og PSN legger til grunn i sin saksbehandling.

Om saksbehandlingstiden sier Statskonsult at den ikke kan sies å være lang sammenlignet med behandlingen av større personskadesaker i forsikringsbransjen og ved domstolene.

Medisinsk sakkyndige bruker ofte lang tid på å uttale seg om ansvarsspørsmålet i en erstatningssak. Innhenting av medisinske opplysninger, og vurderinger og kommentarer til disse, utgjør ca 2/3 av saksbehandlingstiden. Statskonsult peker på at NPE og PSN har iverksatt tiltak for å bedre rutiner og korte ned saksbehandlingstiden.

Undersøkelser av pasientenes tilfredshet med NPE viser at servicen oppleves å ha blitt bedre fra 1999 og fram til i dag. Fortsatt mener mange brukere at NPE har forbedringsmuligheter i møtet med pasienten. Statskonsult finner at pasientenes oppfatning av hva slags service de får hos NPE påvirkes sterkt av hva slags informasjon pasienten har hatt om selve erstatningsordningen, av saksbehandlingstiden og ikke minst av sakens utfall. Mange ser ut til å ha en uriktig oppfatning om at NPE skal være ”pasientens talerør” og ikke en nøytral instans som skal tilstå erstatning etter et vedtatt regelverk. Statskonsult framhever at det er behov for mer direkte kontakt mellom pasienten og NPE, og mer informasjon til allmennheten, pasienter og helsepersonell om hva som omfattes av erstatningsordningen.

Bruken av advokat som hjelp for pasienten ved behandlingen av en skadesak i NPE har utviklet seg de senere årene. Den nye loven om pasientskader oppfattes å ha bedret skadelidtes situasjon da den gir pasienten rett til å kreve forhåndsavgjørelse om dekning av advokatutgifter.

Statskonsult mener NPE og PSN har bygget opp god kompetanse på erstatningsrett. Det stilles høye krav til korrekt regelanvendelse i NPE og PSN, noe som bekreftes ved intervjuer med advokater, pasientombud og andre. Den nye ordningen med at Pasientskadenemnda er adskilt fra NPE gir en reell behandling av saken i to uavhengige instanser når pasienten klager.

Ifølge Statskonsult bekrefter samtlige informanter at hovedintensjonen med pasientskade-ordningen er realisert – å gjøre det lettere å få erstatning. Statskonsult kan ikke se at NPE og PSN kan kritiseres på rettslig grunnlag.

Nærmere informasjon om undersøkelsen kan fås hos Statskonsult v. Peter Bøgh, 22451280

Kontaktpersoner: Heidi Langaas, 22248706, Andreas Disen, 22248592