Historisk arkiv

Forbud mot usaklig markedsføring av kosmetisk kirurgi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Fra 1. juli 2005 er det forbudt å drive usaklig markedsføring av kosmetisk kirurgi. Gjennom en ny forskrift er det satt nye krav til markedsføringen, som også gjelder bruk av laser og injeksjoner. Markedsføringen av ulike typer kosmetisk kirurgi har vært offensiv og omfattende. Sammen med stadig større fokus på kropp og utseende er det behov for å regulere denne markedsføringen, sier helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen (04.07.05).

Pressemelding

Nr.: 46
Dato: 04.07.05

Forbud mot usaklig markedsføring av kosmetisk kirurgi

Fra 1. juli 2005 er det forbudt å drive usaklig markedsføring av kosmetisk kirurgi. Gjennom en ny forskrift er det satt nye krav til markedsføringen, som også gjelder bruk av laser og injeksjoner.

Markedsføringen av ulike typer kosmetisk kirurgi har vært offensiv og omfattende. Sammen med stadig større fokus på kropp og utseende er det behov for å regulere denne markedsføringen, sier helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen.

For å legge til rette for økt grad av bevissthet og ansvarliggjøring fra dem som ønsker å markedsføre sine tjenester innen kosmetiske inngrep, fastsetter Helse- og omsorgsdepartementet ny forskrift om markedsføring av kosmetiske inngrep. For å få en oppdatert forskift om tillatelse til å utføre kosmetisk kirurgiske inngrep, fastsettes det samtidig endringer i denne forskriften.

Nærmere om ny forskrift om kosmetisk inngrep

Forskriften utdyper helsepersonelloven § 13, som omhandler markedsføring av helsetjenester generelt, ved at den gir nærmere bestemmelser om hva og hvordan man kan markedsføre kosmetiske inngrep. Forskriften skal også være et verktøy for tilsynsmyndighetene til å utøve tilsyn med markedsføringen til virksomheter som tilbyr kosmetiske inngrep.

Hovedpunkter i forskriften:

  • Med ”kosmetiske inngrep” menes plastikkirurgiske inngrep og inngrep i hud og underhud hvor kosmetiske hensyn er en avgjørende indikasjon for inngrepet.
  • Med ”inngrep” menes først og fremst inngrep med bruk av kirurgisk kniv, men også markedsføring av andre behandlingsformer (som bruk av laser, injeksjoner i hud og underhud og sprøyter) vil kunne omfattes.
  • Forskriften gjelder annonsering og markedsføring av enhver art og i ethvert medium.
  • Markedsføringen skal ikke være egnet til å virke støtende eller krenkende eller spille på folks lyter eller fordommer mot normale kroppsvariasjoner.
  • Den forbyr bruk av bilder før og etter operasjon i markedsføringen.
  • Den forbyr markedsføring av tilbud om kreditt og forbrukslån i forbindelse med kosmetisk kirurgi.

Nærmere om endringer i gjeldende i forskrift om tillatelse til å utføre kosmetisk plastikkirurgiske inngrep

Gjeldende forskrift 21. desember 2000 nr. 1387 om tillatelse til å utføre plastikkirurgiske inngrep gir bestemmelser om hvem som kan utføre denne typen kirurgi. I høringsnotatet ba departementet spesielt om høringsinstansenes syn på om denne forskriften skulle videreføres.

Spørsmålet ble reist blant annet på bakgrunn av at man anså forholdet tilstrekkelig regulert av forsvarlighetskravet i helsepersonelloven § 4. Mange av høringsinstansene har imidlertid tatt til orde for at forskriften bør videreføres, særlig fordi dette er et viktig signal om at myndighetene ønsker å ha kontroll med hvem som kan utføre denne typen inngrep. Departementet har derfor videreført forskriften med visse endringer.

Endringene består hovedsakelig i:

  • Tidligere betegnelse ”kosmetisk plastikkirurgi” er endret til ” kosmetisk kirurgi” da denne typen inngrep også utføres av andre enn spesialister i plastisk kirurgi.
  • Tannleger som er godkjente spesialister i oral kirurgi og oral medisin omfattes av forskriften. Denne bestemmelsen trer i kraft 1. januar 2006 slik at de berørte kan innrette seg i henhold til forskriftsendringen.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Elisabeth Salvesen, 91 31 00 92

Til forskriften