Historisk arkiv

Kvalitetsreforma - finansieringssystem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Teknisk dokumentasjon - Datagrunnlag for nytt finansieringssystem for universiteter og høgskoler

Teknisk dokumentasjon - Datagrunnlag for nytt finansieringssystem for universiteter og høgskoler

I St.prp. nr. 1 (2001-2002) legger Regjeringen frem forslag til nytt finansieringssystem for universiteter og høgskoler. I dette dokumentet presenteres datagrunnlaget som ligger til grunn i det nye finansieringssystemet, og hvordan data benyttes for beregninger i de forskjellige komponentene. De to statlige kunsthøgskolene omfattes ikke av det nye finansieringssystemet i 2002.

Det nye finansieringssystemet er bygd opp med tre ulike komponenter; en basiskomponent, en undervisningskomponent og en forskningskomponent. Av disse tre komponentene er undervisningskomponenten og en del av forskningskomponenten fastsatt på grunnlag av oppnådde resultater. Forskningskomponenten består også av en del som ikke er resultatbasert, men som består av strategiske forskningsmidler. Undervisningskomponenten gir uttelling etter faste satser under betegnelsen resultatbasert finansiering (RBF), mens den insentivbaserte beregningsmodellen for forskning gir uttelling etter relativ resultatoppnåelse, såkalt resultatbasert omfordeling (RBO). Basisbevilgningen skal sikre stabilitet og tar utgangspunkt i en historisk fastsatt budsjettramme.

Fordelingen mellom de ulike komponentene i finansieringssystemet for 2002-budsjettet framkommer av tabellen nedenfor. Alle tallene er oppgitt i prosent.

 

Prosentvis fordeling

Basis

Undervisning

Forskning

Totalt

Fordeling universitetene

57

22

22

Fordeling vitenskapelige høgskoler

57

24

19

Fordeling statlige høgskoler

63

31

6

Fordeling hele universitets- og høgskolesektoren

59

26

15

100

Det nye finansieringssystemet vil ikke medføre omfordeling av budsjettmidler i statsbudsjettet for 2002 eller ha budsjettvirkninger i inneværende budsjettår. I 2002 vil systemet etablere en utgangsposisjon for senere års omfordeling. Modellen vil først gi utslag fra og med statsbudsjettet for 2003.

GJENNOMGANG AV TEKNISKE DATA SOM LIGGER TIL GRUNN FOR BEREGNING AV BUDSJETTRAMMENE

Undervisningskomponenten utgjør den resultatbaserte finansieringen (RBF). Denne beregnes etter oppnådde resultater målt som avlagte vekttall, uteksaminerte kandidater og inn- og utreisende utvekslingsstudenter. Den resultatbaserte omfordelingen (RBO), en del av forskningskomponenten, beregnes etter relativ resultatoppnåelse. For universitetene og de vitenskapelige høgskolene er dette målt som hovedfags-, profesjons-, master- og doktorgradskandidater, regnskapsførte inntekter fra EU og NFR og antall førstestillinger. Tilsvarende beregnes RBO for de statlige høgskolene etter relativ resultatoppnåelse målt som avlagte vekttall, regnskapsførte oppdragsinntekter og antall førstestillinger.

Det datagrunnlaget som er presentert i denne tekniske dokumentasjonen har betydning for fordelingen av den enkelte institusjons ramme på de tre hovedkomponentene i finansieringssystemet i utgangsåret. Dataene har ikke betydning for den enkelte institusjons budsjettramme i 2002. Institusjonene vil i eget skriv bli bedt om å rapportere inn eventuelle feil i datagrunnlaget.

Data som ligger til grunn i modellen er i hovedsak hentet ut fra Databasen for statistikk om høgre utdanning (DBH) ved Norsk samfunnsvitenskapelige datatjeneste (NSD). Dataene er rapportert inn og kvalitetssikret av universiteter og høgskoler. Departementet har i tillegg til data som er rapportert til DBH, lagt inn data rapportert manuelt til departementet. Dette omfatter data om utvekslingsstudenter og vekttall for enkelte profesjonsutdanninger ved høgskolene. For nærmere omtale av dataspesifikasjonene vises det til omtale av de ulike komponentene i finansieringssystemet nedenfor. Departementet vil justere rapporteringskrav og rutiner slik at data som inngår i beregningsgrunnlaget for institusjonenes budsjettrammer i størst mulig grad genereres direkte fra institusjonenes studieadministrative systemer og legges inn i DBH. Departementet vil komme tilbake til dette i forbindelse med budsjettrundskrivet for 2003.

Institusjonene rapporterer student-, økonomi og personaldata for foregående år til DBH i februar måned. Disse rapportene oversendes departementet sammen med budsjettforslagene for kommende budsjettår innen 1. mars. På bakgrunn av dette vil resultatoppnåelsen to år tilbake ligge til grunn for beregning av den resultatbaserte finansieringen (RBF) og den resultatbaserte omfordelingen (RBO) i de årlige statsbudsjettene.

1 UNDERVISNINGSKOMPONENTEN

1.1 Oversikt over kategorier og stykkpriser i undervisningskomponenten

For å fange opp grunnleggende forskjeller mellom undervisningstilbudene i sektoren er data for avlagte vekttall i undervisningskomponenten fordelt på 6 ulike utdanningskategorier. Det er fastsatt en fast pris per 20-vekttallsenhet innenfor de ulike kategoriene i tråd med vektingen nedenfor. Prisen for 2002 fremgår av tabellen. Den prisen som gjelder for de enkelte kategorier ved uttelling i RBF utgjør 40 pst. av den sats som legges til grunn ved opprettelse eller nedleggelse av studieplasser. De resterende 60 pst. blir ved opprettelse og nedleggelse av studieplasser knyttet til basisbevilgningen.

 

Kategorier

Studium

Vekt

Pris

Kategori A:

Kliniske studium o.a.

4

96 000

Kategori B:

Utøvende musikkutdanning, arkitektur- og designutdanninger o.a.

3

72 000

Kategori C:

Realfag på høyere grads nivå o.a.

2

48 000

Kategori D:

Samfunnsvitenskapelige og humanistiske fag på høyere grads nivå, enkelte kostnadskrevende helsefag- og faglærerutdanninger, samt praktiske mediefag.

1,5

36 000

Kategori E:

Helsefag-, lærer- og realfagsutdanninger på lavere grads nivå.

1,25

30 000

Kategori F:

Teorifag og sosialfaglige utdanninger på lavere grads nivå.

1

24 000

Utvekslingsstudenter :

Fast og lik pris på inn- og utreisende studenter.

5 000

 

I arbeidet med å fordele avlagte vekttall på kategoriene ovenfor er det foretatt en gjennomgang av samtlige studier. Nedenfor følger en oversikt som viser hvordan de ulike studiene er fordelt på kategorier. Det er tatt utgangspunkt i registrerte studier i 2000 ved fordeling av vekttall. Departementet vil vurdere plassering av studier i forbindelse med innføringen av ny gradstruktur i sektoren.

 

Kategorier

Studium

Kategori A

Profesjonsstudiet i medisin og odontologi, cand.med.vet., kunstakademiet (NTNU), film- og fjernsynsutdanning (HiL) og grunnutdanning i figurteater.

Kategori B

Sivilarkitekt- og sivilindustridesignstudiet, utøvende musikkutdanning, grunnutdanning i produktdesign, årsenhet i formgivning og produktutvikling, grunnutdanning i animasjon, hovedfag i formingsfag, hovedfag duodji, profesjonsstudiet i psykologi og farmasi, samt grunnutdanning i ortopediingeniør.

Kategori C

Realfag på høyere grads nivå, cand.agric, desentralisert første år av cand.agric, fiskerikandidatstudiet og 2-årig sivilingeniørutdanning.

Kategori D

Humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag på høyere grads nivå, hovedfag i idrett, sivilingeniørstudiet, profesjonsstudiet på juss, 2-årig siviløkonomutdanning og sivilbibliotekarutdanning. Grunnutdanning i fysioterapi, mensendieck, bioingeniør, ergoterapi, radiografi, audiografi, døvetolk, reseptar, tannteknikk og tannpleie. Faglærerutdanning i musikk, dans og drama, formgivning, kunst og håndverk, fotojournalist, visuell kommunikasjon, medieteknikk, programproduksjon for fjernsyn og video, samt årsstudium i film- og fjernsynsproduksjon.

Kategori E

Sykepleier-, vernepleier-, allmennlærer-, førskolelærer-, yrkesfaglærer, journalist-, ingeniør-, maritim-, siviløkonom, dyrepleier-, og faglærerutdanning i praktisk estetiske fag, samt faglærerutdanning i kroppsøving. Grunnutdanning i skogbruk , utmark og naturforvaltning, samt realfag, idrettsfag og fiskerifag på lavere grads nivå. Videreutdanning i sykepleie, stråleterapi, jordmor, helsesøster og tegnspråk.

Kategori F

Humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag på lavere grads nivå, revisor- sosionom-, barnevernspedagog-, og bibliotekar utdanning, samt ex.phil og diverse videreutdanninger.

1.2 Dataspesifikasjoner

Nedenfor følger en spesifikasjon av hvilke data som inngår i beregningsgrunnlaget for undervisningskomponenten i statsbudsjettet for 2002. Data for uteksaminerte kandidater er foreløpig holdt utenfor beregning av undervisningskomponenten, bl.a. som følge av mangelfull rapportering av cand.mag. kandidater og overgang til ny grasstruktur. Det tas sikte på å utvide den resultatbaserte finansieringen, RBF, med uttelling for kandidatsproduksjon når ny gradsstruktur i universitets- og høgskolesektoren er innført.

 

Vekttall

Omfatter eksamensdata ved egenfinansierte studenter omregnet til 20 vekttallsenheter, jf. tabell 8.1.5 i F-56-2000. Manuelt rapporterte vekttall ved høgskolene inngår også i grunnlaget, jf. departementets brev av 10. mai 2001. Dataene omfatter kun nye vekttall avlagt av personer med studierett ved institusjonen, dvs. at vekttall ved gjentak og vekttall avlagt av privatister ikke inngår i beregningsgrunnlaget. Vekttall avlagt av doktorgradskandidater er holdt utenfor.

Utvekslingsstudenter

Omfatter alle inn- og utreisende utvekslingsstudenter som er omfattet av en utvekslingsavtale eller utvekslingsprogram, med varighet på tre måneder eller mer. Studenter under kvoteprogrammet er også inkludert. For institusjoner som ikke har rapportert inn data manuelt i henhold til departementets brev av 4. september 2001, er DBH-data benyttet med korreksjon for gjennomsnittlig opphold under tre måneder i sektoren.

1.3 Vekttallsproduksjon fordelt på kategorier og utvekslingsstudenter i 2000

Tabellene nedenfor viser avlagte 20-vekttallsenheter i 2000 fordelt på utdanningskategorier. Innrapporterte vekttall er korrigert i henhold til tabellen under punkt 1.4. Enkelte institusjoner hadde manglende rapportering på utvekslingsstudenter. Dette ble håndtert med en teknisk justering av data. De som ikke har rapportert hvor mange av utvekslingsstudentene som har et opphold på minst tre måneders varighet, har rapportert totalt antall utvekslingsstudenter. Rapportert antall er multiplisert med 0,75 for å få et rimeligere uttrykk for det antallet som har hatt opphold på minst tre måneder. Utgangsposisjonen når det gjelder utvekslingsstudenter vil bli korrigert når fullstendig rapportering foreligger.

 

Universiteter:

Institusjon

Vekttall

kategori A

Vekttall

kategori B

Vekttall

kategori C

Vekttall

kategori D

Vekttall kategori E

Vekttall

kategori F

Sum utvekslings-

studenter

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

473

493

286

5 478

836

3 617

1 190

Universitetet i Bergen

965

311

377

1 897

1 022

4 287

1 015

Universitetet i Oslo

1 567

674

449

4 106

1 892

7 866

1 175

Universitetet i Tromsø

391

209

275

638

423

1 288

225

Totalt

3 396

1 687

1 386

12 119

4 174

17 058

3 605

Vitenskapelige høgskoler:

Institusjon

Vekttall

kategori A

Vekttall

kategori B

Vekttall

kategori C

Vekttall

kategori D

Vekttall kategori E

Vekttall

kategori F

Sum utvekslings-

studenter

Arkitekthøgskolen i Oslo

-

200

-

-

-

0

59

Norges handelshøgskole

-

-

-

330

1 447

103

276

Norges idrettshøgskole

-

1

-

102

335

0

44

Norges Landbrukshøgskole

-

79

1 534

-

-

41

102

Norges musikkhøgskole

-

330

-

-

21

0

43

Norges Veterinærhøgskole

264

-

-

-

8

1

15

Totalt

264

610

1 534

432

1 810

145

538

Statlige høgskoler:

Institusjon

Vekttall

kategori A

Vekttall

kategori B

Vekttall

kategori C

Vekttall

kategori D

Vekttall kategori E

Vekttall

kategori F

Sum utvekslings-

studenter

Høgskolen i Agder

-

88

110

272

2 651

1 611

283

Høgskolen i Akershus

-

-

-

98

984

641

5

Høgskolen i Bergen

-

-

-

502

2 727

499

100

Høgskolen i Bodø

-

-

-

85

1 498

939

86

Høgskolen i Buskerud

-

-

-

211

831

510

21

Høgskolen i Finnmark

-

-

4

95

544

461

50

Høgskolen i Gjøvik

-

-

-

-

997

60

6

Høgskolen i Harstad

-

-

-

-

343

344

23

Høgskolen i Hedmark

-

-

-

479

2 229

514

55

Høgskolen i Lillehammer

72

-

-

44

97

1 280

41

Høgskolen i Molde

-

-

-

269

253

505

48

Høgskolen i Narvik

-

-

78

41

451

169

74

Høgskolen i Nesna

-

-

-

104

487

69

18

Høgskolen i Nord-Trøndelag

-

-

-

263

1 497

462

22

Høgskolen i Oslo

-

40

-

1 116

3 086

2 704

286

Høgskolen i Sogn og Fjordane

-

-

-

114

1 207

593

17

Høgskolen i Stavanger

-

-

67

293

2 201

1 919

90

Høgskolen Stord/Haugesund

-

-

-

3

1 332

217

28

Høgskolen i Sør-Trøndelag

-

-

-

901

2 322

1 485

89

Høgskolen i Telemark

-

34

63

470

2 032

982

77

Høgskolen i Tromsø

-

56

-

335

1 157

273

59

Høgskolen i Vestfold

-

-

-

77

1 714

267

70

Høgskolen i Volda

-

17

-

77

930

713

138

Høgskolen i Østfold

-

-

2

247

1 834

496

127

Høgskolen i Ålesund

-

-

-

73

790

74

37

Samisk høgskole

-

-

-

-

93 1>

-

-

Totalt

72

235

324

6 170

34 289

17 786

1 849

1 Samisk høgskole rapporterte ikke inn avlagte vekttall for 2000. Vekttallsproduksjonen for 2000 er derfor beregnet ved å multiplisere antall registrerte studenter høsten 2000 ved Samisk høgskole med gjennomsnittlig vektallsproduksjon for statlige høgskoler.

1.4 Korreksjon av vekttallsproduksjonen i 2000

Vekttallsproduksjonen i 2000 er utgangspunktet for å fastsette utgangsposisjonen for ordningen med resultatbasert finansiering (RBF), jf St. prp.nr 1 (2001-2002). Ved fastsettelsen av utgangsposisjonen er imidlertid vekttallsproduksjonen i 2000 korrigert for under-/overoppfyllelse av måltallet i 2000. Det er satt et tak på 2 pst. korrigering opp eller ned. Dette er en engangskorreksjon i forbindelse med overgangen til nytt finansieringssystem. Korreksjonen gjøres i de to laveste kategoriene E og F. Hvis institusjonen ikke har vektallsproduksjon i disse kategoriene, korrigeres vekttall produsert i den laveste kategorien.

Nedenfor gjengis en oversikt over korrigeringene (korrigeringene er innarbeidet i oversikten under pkt. 1.3):

Institusjon

Student-måltall 2000

Registrerte studenter 2000

Mål-oppfyllelse i pst.

Antall studenter korr. for 2 pst.

Gjennom-snittlig vektalls-produksjon

Omregnet til 20-vektalls-enheter

Kategori E

Kategori F

Universitetet i Oslo

32 845

31 837

97

-657

10,7

-353

71

282

Universitetet i Bergen

16 553

16 679

101

126

11,4

72

-14

-57

NTNU

17 649

19 908

113

353

12,3

217

-43

-174

Universitetet i Tromsø

6 570

6 240

95

-131

11,0

-72

14

58

Norges handelshøgskole

2 585

2 790

108

52

15,1

39

-37

-2

Arkitekthøgskolen i Oslo 1>

325

348

107

7

15,1

5

Norges idrettshøgskole

630

751

119

13

15,1

9

-10

0

Norges musikkhøgskole

465

487

105

9

15,1

7

-7

0

Høgskolen i Agder

6 099

6 222

102

123

15,6

96

-63

-33

Høgskolen i Akershus

1 970

2 006

102

36

17,5

32

-21

-11

Høgskolen i Bergen

4 676

4 699

100

61

16,0

49

-32

-17

Høgskolen i Bodø

3 258

3 643

112

65

14,1

46

-30

-16

Høgskolen i Buskerud

1 941

2 017

104

39

15,8

31

-20

-10

Høgskolen i Finnmark

1 922

1 640

85

-38

13,1

-25

17

9

Høgskolen i Gjøvik

1 372

1 300

95

-27

15,9

-22

14

7

Høgskolen i Harstad

1 154

1 015

88

-23

13,7

-16

10

5

Høgskolen i Hedmark

3 787

3 907

103

76

16,8

64

-42

-22

Høgskolen i Lillehammer

1 880

1 909

102

31

16,0

25

-16

-8

Høgskolen i Molde

1 404

1 424

101

20

14,6

15

-10

-5

Høgskolen i Narvik

882

1 041

118

18

14,4

13

-8

-4

Høgskolen i Nesna

937

950

101

13

14,1

9

-6

-3

Høgskolen i Nord-Trøndelag

2 995

2 597

87

-60

16,7

-50

33

17

Høgskolen i Oslo

8 237

7 870

96

-165

17,3

-143

94

48

Høgskolen i Sogn og Fjordane

2 463

2 296

93

-49

16,3

-40

26

14

Høgskolen i Stavanger

6 177

5 948

96

-124

14,7

-91

60

31

Høgskolen Stord/Haugesund

2 041

2 091

102

41

15,1

31

-20

-10

Høgskolen i Sør-Trøndelag

5 526

5 630

102

104

16,8

87

-58

-30

Høgskolen i Telemark

4 287

3 869

90

-86

18,1

-78

51

26

Høgskolen i Tromsø

2 325

2 233

96

-47

16,1

-37

25

13

Høgskolen i Vestfold

2 642

2 773

105

53

15,1

40

-26

-14

Høgskolen i Volda

2 176

2 345

108

44

15,1

33

-22

-11

Høgskolen i Østfold

3 581

3 709

104

72

14,2

51

-34

-17

Høgskolen i Ålesund

1 217

1 177

97

-24

15,6

-19

13

6

Samisk høgskole

165

117

71

-3

15,5

-3

3

Norges landbrukshøgskole

2 515

2 429

97

-50

15,1

-38

38

Norges veterinærhøgskole

410

432

105

8

15,1

6

-6

0

Sum totalt

155 661

156 329

-123

-11

-56

72

1

Arktiekthøgskolen har ingen vekttallsproduksjon i kategori E eller F. Laveste kategori for produserte vekttall er kategori B. Denne kategorien er korrigert med -5.

De institusjonene som hadde manglende måloppnåelse i 2000 vil altså få en økning i resultatkravet. Tilsvarende vil institusjoner som overoppfylte måltallet i 2000 få en reduksjon i resultatkravet.

Endringene er fordelt mellom kategoriene ut fra andelen faktisk produserte vekttall i kategori E og F ved de ulike institusjonskategoriene:

Institusjonstype

Kategori E

Kategori F

Universiteter

20 pst.

80 pst.

Vitenskapelige høgskoler

94 pst.

6 pst.

Statlige høgskoler

66 pst.

34 pst.

1.5 Korreksjon av resultatkrav som følge av endringer i aktivitetsnivået

Som følge av endringer i studentmåltall i 2000, 2001 og 2002 vil resultatkravene, dvs. kravene til vektallsproduksjon for å opprettholde bevilgningsnivået gjennom RBF, måtte korrigeres for årene 2001, 2002 og 2003 som en teknisk innfasing av det nye finansieringssystemet.. Resultatkravene vil bli korrigert i forhold til netto måltallsendring omregnet til vekttall på grunnlag av gjennomsnittlig vektallsproduksjon ved den aktuelle institusjonen. Ved korreksjon av resultatkravene legges det til grunn at netto måltallsendring først får konsekvenser for vekttallsproduksjonen i påfølgende kalenderår. Dette har sammenheng med at det er 20-vekttallsenheter som legges til grunn for beregningene, jf. omtale av dataspesifikasjoner tidligere. Studieplassendringer i 2000, 2001 og 2002 vil som følge av ovennevnte gi konsekvenser for resultatkravene i henholdsvis 2001, 2002 og 2003. Etter dette vil innfasingen være fullført fordi alle senere endringer i studiekapasitet vil være gjort i henhold til mekanismene i det nye finansieringssystemet. Tabellene nedenfor viser korreksjoner av resultatkravene for 2001 og 2002. Virkningen av studieplassendringene i 2002 vil bli presentert i tildelingsbrevet, etter at Stortinget har behandlet statsbudsjettet for 2002

Universitetene:

Korreksjon for studieplassendringer i resultatkrav for 2001:

Institusjon

Endringer kategori A

Endringer kategori B

Endringer kategori C

Endringer kategori D

Endringer kategori E

Endringer kategori F

Sum alle kategorier

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

24,6

9,8

43,0

38,1

-219,8

-181

Universitetet i Bergen

17,1

9,1

-95,7

-257,4

-327

Universitetet i Oslo

8,1

-146,1

-303,4

-441

Universitetet i Tromsø

8,2

3,8

-26,9

-82,9

-98

Totalt

57,9

22,8

43,0

-306,7

-863,5

-1 047

Korreksjon for studieplassendringer i resultatkrav for 2002:

Institusjon

Endringer kategori A

Endringer kategori B

Endringer kategori C

Endringer kategori D

Endringer kategori E

Endringer kategori F

Sum alle kategorier

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

24,6

9,8

58,3

-20,9

-121,0

-49,1

Universitetet i Bergen

17,1

9,1

-62,6

-169,7

-206,2

Universitetet i Oslo

24,2

12,9

-84,8

-180,4

-228,2

Universitetet i Tromsø

8,2

3,8

-25,8

-80,2

-93,9

Totalt

74,0

35,7

58,3

-194,2

-194,2

-557,4

Vitenskapelige høgskoler:

Korreksjon for studieplassendringer i resultatkrav for 2001:

Institusjon

Endringer kategori A

Endringer kategori B

Endringer kategori C

Endringer kategori D

Endringer kategori E

Endringer kategori F

Sum alle kategorier

Arkitekthøgskolen i Oslo

Norges handelshøgskole

Norges idrettshøgskole

Norges Landbrukshøgskole

-22,6

-22,6

Norges musikkhøgskole

Norges Veterinærhøgskole

Totalt

-22,6

-22,6

Korreksjon for studieplassendringer i resultatkrav for 2002:

Institusjon

Endringer kategori A

Endringer kategori B

Endringer kategori C

Endringer kategori D

Endringer kategori E

Endringer kategori F

Sum alle kategorier

Arkitekthøgskolen i Oslo

Norges handelshøgskole

Norges idrettshøgskole

Norges Landbrukshøgskole

-20,3

-20,3

Norges musikkhøgskole

Norges Veterinærhøgskole

Totalt

-20,3

-20,3

Statlige høgskoler:

Korreksjon for studieplassendringer i resultatkrav for 2001:

Institusjon

Endringer kategori A

Endringer kategori B

Endringer kategori C

Endringer kategori D

Endringer kategori E

Endringer kategori F

Sum alle kategorier

Høgskolen i Agder

-

Høgskolen i Akershus

-26,3

-26

Høgskolen i Bergen

1,6

2

Høgskolen i Bodø

-21,2

-21

Høgskolen i Buskerud

11,9

12

Høgskolen i Finnmark

-3,3

-3

Høgskolen i Gjøvik

-8,0

-8

Høgskolen i Harstad

27,4

27

Høgskolen i Hedmark

4,2

4

Høgskolen i Lillehammer

-24,0

-24

Høgskolen i Molde

3,7

4

Høgskolen i Narvik

-

Høgskolen i Nesna

-7,1

-7

Høgskolen i Nord-Trøndelag

-25,1

-25

Høgskolen i Oslo

32,0

-

32

Høgskolen i Sogn og Fjordane

8,2

8

Høgskolen i Stavanger

-3,7

-4

Høgskolen Stord/Haugesund

-3,8

-4

Høgskolen i Sør-Trøndelag

50,4

81,5

132

Høgskolen i Telemark

-9,1

-9

Høgskolen i Tromsø

4,8

24,2

29

Høgskolen i Vestfold

-3,8

-4

Høgskolen i Volda

-11,3

-11

Høgskolen i Østfold

-3,6

-4

Høgskolen i Ålesund

-7,8

-8

Samisk høgskole

-

Totalt

87,2

30,1

-25,3

92

Korreksjon for studieplassendringer i resultatkrav 2002:

Institusjon

Endringer kategori A

Endringer kategori B

Endringer kategori C

Endringer kategori D

Endringer kategori E

Endringer kategori F

Sum alle kategorier

Høgskolen i Agder

15,6

16

Høgskolen i Akershus

4,4

4

Høgskolen i Bergen

-24,0

-24

Høgskolen i Bodø

-11,3

-11

Høgskolen i Buskerud

15,8

39,5

55

Høgskolen i Finnmark

-19,7

-22,9

-43

Høgskolen i Gjøvik

15,9

16

Høgskolen i Harstad

3,4

3

Høgskolen i Hedmark

-50,4

-50

Høgskolen i Lillehammer

-24,0

-24

Høgskolen i Molde

-11,0

-11

Høgskolen i Narvik

-

Høgskolen i Nesna

-15,5

-16

Høgskolen i Nord-Trøndelag

-16,7

-17

Høgskolen i Oslo

26,0

35,5

61

Høgskolen i Sogn og Fjordane

-32,6

-33

Høgskolen i Stavanger

-6,6

-7

Høgskolen Stord/Haugesund

-21,1

-21

Høgskolen i Sør-Trøndelag

58,8

25,2

25,2

109

Høgskolen i Telemark

-20,4

-20,4

-41

Høgskolen i Tromsø

-26,6

-27

Høgskolen i Vestfold

5,3

5

Høgskolen i Volda

-11,3

-11

Høgskolen i Østfold

-

Høgskolen i Ålesund

-31,2

-31

Samisk høgskole

-

Totalt

100,6

-153,5

-42,1

-95

Faktisk utgangsposisjon for 2002 er presentert i St.prp. nr. 1 (2001-2002) for hver institusjon.

2 FORSKNINGSKOMPONENTEN

2.1 Oversikt over satser i forskningskomponenten

Forskningskomponenten består av en beregningsmodell for resultatbasert omfordeling (RBO) av forskningsmidler og strategiske forskningsmidler.

  1. Resultatbasert omfordeling (RBO) av forskningsmidler

Den resultatbaserte omfordelingen av forskningsmidler innebærer at institusjonene innenfor en institusjonskategori konkurrerer med hverandre om uttelling etter relativ resultatoppnåelse. Det er satt av 10 pst. av netto budsjettramme til omfordeling gjennom RBO for universitetene, 10 pst. av netto budsjettramme til omfordeling på de vitenskapelige høgskolene og 5 pst. av netto budsjettramme til omfordeling på de statlige høgskolene. Hver institusjonskategori behandles for seg. For å unngå tilfeldige utslag og store endringer i budsjettnivå, vil resultater fra de tre siste rapporteringsår legges til grunn for beregningene.

For universitetene og de vitenskapelige høgskolene gis det uttelling etter følgende kriterier med tilhørende vekter:

Vekt

universiteter

Vekt

vitenskapelige høgskoler

Doktorgradskandidater

0,3

0,3

Hovedfags-, master-, og profesjonskandidater

0,1

0,1

EU-tildeling

0,03

0,016

NFR-tildeling

0,17

0,184

Førstestillinger

0,4

0,4

For statlige høgskolene gis det uttelling etter følgende kriterier med tilhørende vekter:

Vekt

statlige høgskoler

Førstestillinger

0,4

Eksternt finansiert virksomhet

0,2

Vekttall

0,4

  1. Strategiske forskningsmidler

De strategiske forskningsmidlene består av følgende komponenter.

  • Rekrutteringsstillinger
  • Vitenskapelig utstyr
  • Øvrige strategiske forskningsmidler

I den strategiske forskningskomponenten er det lagt opp til å synliggjøre ressursinnsatsen knyttet til rekrutteringsstillinger ved universiteter og høgskoler. Dette omfatter stillinger som er opprettet over rekrutteringsstipendprogrammet, samt stillinger som er opprettet over institusjonenes grunnbudsjetter. Fordi hensikten er å synliggjøre faktisk ressursinnsats knyttet til rekrutteringsstillingene er stillingene lagt inn med nye satser, jf omtale i St. prp.nr 1 (2001-2002). Satsene fremkommer av tabellen nedenfor:

Stipendiater

Postdoktorstillinger

Universiteter

484 000

562 000

Vitenskapelige høgskoler

453 000

523 000

Statlige høgskoler

453 000

523 000

Det opereres med differensierte satser for universitetene og for høgskolene. Dette skyldes at universitetene som nettobudsjetterte institusjoner foretar direkte innbetaling av pensjonsinnskudd i 2002.

Tabellene nedenfor viser hvor mange stipendiat og postdoktorstillinger som ligger til grunn for beregning av den strategiske forskningsbevilgningen :

Universitetene:

Stipendiater

Postdoktor

Beløp

Universitetet i Oslo

460

85

270 410 000

Universitetet i Bergen

261

43

150 490 000

NTNU

284

45

162 746 000

Universitetet i Tromsø

153

22

86 416 000

Vitenskapelige høgskoler:

Stipendiater

Postdoktor

Beløp

Norges handelshøgskole

49

6

25 335 000

Arkitekthøgskolen i Oslo

8

3 624 000

Norges idrettshøgskole

23

1

10 942 000

Norges musikkhøgskole

8

3 624 000

Norges landbrukshøgskole

47

3

22 860 000

Norges veterinærhøgskole

12

3

7 005 000

Statlige høgskoler:

Stipendiater

Postdoktor

Beløp

Samisk høgskole

4

1 812 000

Høgskolen i Agder

11

3

6 552 000

Høgskolen i Akershus

3

1 359 000

Høgskolen i Bergen

8

3 624 000

Høgskolen i Bodø

15,5

2

8 067 500

Høgskolen i Buskerud

7,5

3 397 500

Høgskolen i Finnmark

1

453 000

Høgskolen i Gjøvik

4

1 812 000

Høgskolen i Harstad

2

906 000

Høgskolen i Hedmark

6

2 718 000

Høgskolen i Lillehammer

7,5

3 397 500

Høgskolen i Molde

4

1 812 000

Høgskolen i Narvik

5,5

2 491 500

Høgskolen i Nesna

3,5

1 585 500

Høgskolen i Nord-Trøndelag

7

3 171 000

Høgskolen i Oslo

8,5

3 850 500

Høgskolen i Sogn og Fjordane

2,5

1 132 500

Høgskolen i Stavanger

13

3

7 458 000

Høgskolen i Stord/Haugesund

4

1 812 000

Høgskolen i Sør-Trøndelag

6

2 718 000

Høgskolen i Telemark

10

4 530 000

Høgskolen i Tromsø

2

906 000

Høgskolen i Vestfold

6

2 718 000

Høgskolen i Volda

6

2 718 000

Høgskolen i Østfold

4,5

2 038 500

Høgskolen i Ålesund

3,5

1 585 500

Til senere tildeling

42,5

19 479 000

2.2 Dataspesifikasjon

Nedenfor følger en nærmere spesifikasjon av data som inngår i beregningsgrunnlaget for den resultatbaserte omfordelingsmodellen (RBO).

Hovedfags-, master- og profesjonskandidater

Data omfatter studenter som har fullført og bestått et hovedfagsstudium, en mastergradsutdanning eller en vitnesmålsgivende profesjonsutdanning, jf tabell 8.1.7 i rundskriv F-56-2000.

Doktorgradskandidater

Omfatter studenter som har fullført og bestått en doktorgrad ved institusjonen. Disputastidspunktet er tellingstidspunktet for rapportering. Det rapporteres etter kalenderår.

Vekttall

Omfatter sum av egenfinansierte vekttall avlagt av personer med studierett, jf punkt 1.2 ovenfor.

EU-tildeling

Brutto oppdragsinntekter fra EU, jf tabell 8.4.1 i F-56-2000.

NFR-tildeling

Brutto oppdragsinntekter fra EU, jf tabell 8.4.1 i F-56-2000.

Eksternt finansiert virksomhet

Omfatter brutto oppdragsinntekter regnskapsført på inntektspost 01, jf tabell 8.4.1 i F-56-2000. Data omfatter inntekter fra EU og NFR.

Førstestillinger

Med ansatte i førstestillinger menes antall ansatte i stillingskategorien førstelektor/førsteamanuensis, professor og høgskoledosent.

2.3 Oversikt over verdier per institusjon som gir uttelling RBO

Universitetene:

Institusjon

Doktorgrads-kandidater

Hovedfag- og masterkandidater (inkl. profesjonskand.)

EU- tildeling

(i 1000 kr)

NFR -tildeling

(i 1000 kr)

Førstestillinger

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

193

1 720

18 192

164 177

830

Universitetet i Bergen

129

1 039

29 417

135 625

753

Universitetet i Oslo

241

2 281

49 421

195 906

1 161

Universitetet i Tromsø

53

404

6 163

76 144

412

Totalt

616

5 444

103 193

571 852

3 156

Vitenskapelige høgskoler:

Institusjon

Doktorgrads-kandidater

Hovedfag- og masterkandidater (inkl. profesjonskand.)

EU- tildeling

(i 1000 kr)

NFR –tildeling

(i 1000 kr)

Førstestillinger

Arkitekthøgskolen i Oslo

2

53

67

967

27

Norges handelshøgskole

13

482

1 739

1 769

94

Norges idrettshøgskole

3

38

-

2 756

32

Norges Landbrukshøgskole

34

387

2 990

53 531

202

Norges musikkhøgskole

-

91

-

-

62

Norges Veterinærhøgskole

7

55

3 349

28 235

83

Totalt

60

1 105

8 145

87 257

500

Statlige høgskoler:

Institusjon

Eksternt finansiert virksomhet (i 1000 kr) 1>

Førstestillinger

Antall 20-vektallsenheter 2000

Høgskolen i Agder

16 116

154

4 829

Høgskolen i Akershus

2 874

26

1 755

Høgskolen i Bergen

8 801

73

3 777

Høgskolen i Bodø

12 048

55

2 568

Høgskolen i Buskerud

14 728

45

1 582

Høgskolen i Finnmark

11 841

34

1 079

Høgskolen i Gjøvik

3 298

20

1 036

Høgskolen i Harstad

1 637

6

672

Høgskolen i Hedmark

9 461

44

3 286

Høgskolen i Lillehammer

20 299

60

1 517

Høgskolen i Molde

1 363

21

1 043

Høgskolen i Narvik

6 680

34

750

Høgskolen i Nesna

919

12

669

Høgskolen i Nord-Trøndelag

8 724

49

2 172

Høgskolen i Oslo

18 386

150

6 803

Høgskolen i Sogn og Fjordane

8 829

39

1 874

Høgskolen i Stavanger

25 970

154

4 389

Høgskolen Stord/Haugesund

28 577

26

1 582

Høgskolen i Sør-Trøndelag

7 115

77

4 796

Høgskolen i Telemark

14 976

87

3 503

Høgskolen i Tromsø

7 199

22

1 783

Høgskolen i Vestfold

19 421

36

2 098

Høgskolen i Volda

3 407

43

1 770

Høgskolen i Østfold

9 775

62

2 630

Høgskolen i Ålesund

2 897

13

918

Samisk høgskole

2 905

6

90

Totalt

268 243

1 349

58 973

1

Inkluderer inntektsposten 01

3 BASISKOMPONENTEN

Basiskomponenten i 2002 vil være den delen av institusjonens budsjettramme når undervisningskomponenten og forskningskomponenten er trukket fra. Basiskomponenten bevilges som en ramme uten nærmere spesifikasjon, slik at institusjonene selv skal få større frihet i å disponere midlene. Det tas sikte på at basisbevilgningen skal være stabil og hovedsakelig reguleres på bakgrunn av faktisk aktivitetsendring.