Historisk arkiv

Utdeling av Bokkunstprisen 2003

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Statssekretær Yngve Slettholm

Utdeling av Bokkunstprisen 2003

Gamle Logen, 8. mai 2003

Kjære bokkunstnere og bokvenner

Takk for invitasjonen til 70-årsmarkeringen av utdeling av Bokkunstprisen. Det er fint å være til stede når god design og den gode form blir feiret.

Først skal jeg si litt om Bokprisens historie og bakgrunn:

Bokkunstprisen ble første gang delt ut til Crix Dahl i 1958. Senere har en rekke kjente personer i norsk kulturliv mottatt den. Prisen er den største heder bransjen kan gi til en utøver!

Bokkunstprisen kan tildeles en person eller en virksomhet som har gjort en særlig innsats for å fremme god bokkunst gjennom sitt arbeid med å formgi, illustrere, produsere eller utgi bøker. Prisen blir delt ut for kvalifisert innsats over et lengre tidsrom innenfor ett eller flere av de nevnte områder.

Jury for bokkunstprisen er styret i GRAFILL, som er sammensatt av grafiske designere og illustratører.

Prisen er en bokfink utformet av Iben Sandemose og støpt i bronse.

Årets prisvinner er født i Sverige, men kom til Norge 8 år gammel. Hun debuterte i Sverige i 1969 med boken ”Det kan hända”.

Gjennombruddet kom imidlertid 7 år senere (1976) på et norsk forlag. Boken het: ”Hva skal vi gjøre med Lille Jill” (1976) - en bok som på mange måter brøt med den tids gjengse oppfatning om hva en billedbok kan og bør være.

Senere er det blitt til sammen 17 billedbøker med egen tekst og egne bilder.

Bøkene hennes er omtalt som vemodige og poetiske - likevel er en underfundig undertone av humor aldri langt unna.

I hovedrollene finner vi ofte voksne, eksentriske og ikke alltid spesielt lykkelige personer, på søken etter kontakt med andre mennesker og kan hende meningen med livet. Jeg kan nevne titler som ”Frøken Mosekvist og det flyvende teppet”, ”En sky over Pine-Stine”, ”Sonate for en fiolin”, ”Kattens skrekk”, ”Kaffebønneslekten” og boken fra i fjor, ”Da sola gikk ned”.

Årets prisvinner har også illustrert andres tekster, et vekselbruk hun selv har omtalt som både nødvendig og fruktbart. Blant forfattere hun har samarbeidet med, kan nevnes Arild Nyquist, Tor Åge Bringsværd, Sissel Solbjørg Bjugn, Bjørn Sortland og André Bjerke.

Arbeidene hennes har vært omtalt og analysert i et utall artikler og bøker. Hun har også mottatt en rekke priser, bl. a. Brageprisen, og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur hele 5 ganger! I 1985 hedret svenskene henne med den høytstående utmerkelsen ”Silverhornet”, og i 1994 mottok hun også Nordiske Tegneres pris, den høyeste pris en nordisk illustratør kan oppnå.

Vi må være glad for at årets prisvinner kom til Norge og ble i Norge. Dette er et lykkelig eksempel på god integrering og at norsk illustrasjon hadde vært fattigere uten denne utøveren, kan det ikke herske tvil om. Hun har hatt stor innflytelse på norsk illustrasjon og kanskje spesielt på utviklingen av våre billedbøker. Kolleger omtaler henne med stor respekt og stor ærbødighet, hun er en kompromissløs ener på sitt område.

Årets prisvinner er Fam Ekman!