Historisk arkiv

Geiranger- og Nærøyfjorden er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Unescos verdensarvkomite har i dag innskrevet Geiranger- og Nærøyfjorden på den prestisjefylte verdensarvlisten, som omfatter verdens mest betydningsfulle kultur- og naturarv. (14.07.05)

Pressemelding

Dato: 14.07.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

- Geiranger- og Nærøyfjorden er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste

Unescos verdensarvkomite har i dag innskrevet Geiranger- og Nærøyfjorden på den prestisjefylte verdensarvlisten, som omfatter verdens mest betydningsfulle kultur- og naturarv.

- Med dette har Norges første naturarvområde kommet på listen. Norge påtar seg et stort ansvar for å sikre disse områdene for ettertiden, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Brudesløret i Geiranger. Foto: Arne AasheimUnder Unescos 29. verdenarvkomitémøte i Durban i Sør-Afrika ble det i dag vedtatt å innskrive Geiranger- og Nærøyfjorden, med omgivelser, på verdensarvlisten. Det er de fremstående geologiske verdiene og det enestående vakre landskapet som har ført til at Norge har fått sitt første naturarvområde på den prestisjefylte listen. Av de 788 objektene og områdene på verdensarvlisten, er 154 naturområder.

Vestnorsk fjordlandskap er med dette kommet i svært selebert selskap med blant annet Pyramidene i Egypt, Viktoriafallene i det sørlige Afrika, Den kinesiske mur og Grand Canyon, som også står på den eksklusive verdensarvlisten.

- Beslutningen er en stor anerkjennelse til alle som gjennom generasjoner har sett verdien av å bevare et av verdens absolutt mest inntrykksterke landskap for etterslekten. Status som verdensarv er det høyeste internasjonale kvalitetsstempel et landskap kan få, og bare områder som kan dokumentere kultur- eller naturfaglige kvaliteter i særklasse, kombinert med god forvaltning, kommer inn på listen, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

I begrunnelsen for vedtaket viser verdensarvkomiteen blant annet til at Nærøyfjord- og Geirangerfjordområdene regnes blant de aller vakreste fjordlandskapene på kloden. Deres unike naturskjønnhet kommer av de trange dalgangene med bratte krystallinske bergsider som strekker seg fra 500 meter under vannflaten til 1400 meters høyde over Norskehavet. Utallige fosser kaster seg utfor de stupbratte fjellveggene, mens tallrike frie elver renner fra takkete fjell, breer og bresjøer, gjennom lauv- og barskog, og ned til fjorden. Et stort mangfold av andre naturfenomen, til lands og til vanns, med bl.a. undersjøiske morener og sjøpattedyr, forsterker naturopplevelsen. Rester av eldre, nå for det meste nedlagte gårdsbruk og setre, tilfører det dramatiske naturlandskapet en kulturell dimensjon som utfyller og høyner områdets samlede verdi.

Verdensarvområdet ligger i seks kommuner og tre fylker, Møre og Romsdal, Hordaland og Sogn og Fjordane. Geirangerfjorden har Norddal og Stranda kommuner, og Nærøyfjorden har Voss, Aurland, Vik og Lærdal kommuner.

Det er Direktoratet for naturforvaltning som på oppdrag fra Miljøverndepartementet har ledet arbeidet med å sette sammen søknadsdokumentet som ble oversendt Unesco i januar 2004. Unescosystemet ga i ettertid tilbakemelding om at den tekniske kvaliteten til den innholdsrike norske søknaden var noe av det beste de hadde sett i konvensjonens 30-årige historie.

Norge har fra tidligere fem steder innskrevet på Verdensarvlisten. Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke, Bergstaden Røros, Helleristningene i Alta og Vegaøyan. Vestnorsk fjordlandskap er det første området som er innskrevet etter å ha oppfylt konvensjonens naturfaglige kriterier.

- Naturarven er underrepresentert på verdensarvlisten, og med det første norske naturområdet på listen bidrar Norge til å bedre balansen mellom natur- og kulturarv i tråd med Unescos globale strategi, sier Hareide.

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Einar Holtane, Miljøverndepartementet, mob: 41650194
eller seksjonssjef Olav Nord-Varhaug (Direktoratet for naturforvaltning), mob: 90023242