Historisk arkiv

Strategi for økt etablering av små vannkraftverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet legger i dag frem en strategi for økt etablering av små vannkraftverk. Strategi (19.12.03)

Pressemelding

Nr.: 135/ 03
Dato: 19.12.2003

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Strategi for økt etablering av små vannkraftverk

Olje- og energidepartementet legger i dag frem en strategi for økt etablering av små vannkraftverk. For å styrke grunnlaget for mer vannkraftproduksjon vil Regjeringen blant annet prioritere å få bygd ut et betydelig antall mikro-, mini- og småkraftverk.

Små vannkraftverk er viktige både for å øke produksjonen og for å bedre næringsgrunnlaget i distriktene, sier statssekretær i Olje- og energidepartementet Brit Skjelbred. Regjeringen vil gjøre det lettere å bygge slike anlegg. Derfor har vi lagt vekt på å gjøre saksbehandlingen enklere og mer effektiv. Samtidig innfører vi tiltak som gjør utbygging av slike anlegg mer lønnsom.

En av hovedmålsettingene for Olje- og energidepartementet er å lette saksbehandlingen både knyttet til etableringen og til den senere driften. Vi har med andre ord fokus på forenkling. I tillegg kommer forslag om både vesentlig heving av grensen for Samlet planbehandling og om adgang til å konsesjonsbehandle mikro- og minikraftverk i vernede vassdrag.

Regjeringen er opptatt av å legg til rette for gode økonomiske rammevilkår, i den forbindelse vises det til vedtatte endringer av skattereglene som vil tre i kraft fra 1. januar 2004, og det pågående arbeidet med hensyn til et grønt sertifikatmarked.

Ettersom utbyggere av små kraftverk som regel er ukjente med vannkraftbransjen og konsesjonsbehandlingen, er det videre viktig å sikre at nødvendig informasjon er lett tilgjengelig. Departementet vil bidra til å gjøre viktig kompetanse tilgjengelig gjennom et kompetansesenter med utgangspunkt i NTNU og Midtre Gauldal kommune.

- På denne bakgrunn bør det ligge godt til rette for å få realisert en rekke av de planlagte små vannkraftprosjektene rundt om i landet, sier statssekretær Brit Skjelbred i Olje- og energidepartementet.

Strategi for økt etablering av små vannkraftverk