Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Framgang i kampen mot terror

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel i Aftenposten, 15. november 2001

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Framgang i kampen mot terror

Artikkel i Aftenposten, 15. november 2001


Kampanjen mot terrorismen har begynt å høste frukter. Diplomatisk arbeid har skapt en politisk allianse med tilslutning fra de fleste av verdens land. Det er iverksatt et omfattende politisamarbeid for å spore opp terrorceller og tiltak for å stenge terroristenes finansieringskilder. Også der er det framgang. De siste dagene har Talibans grep raknet i store deler av Afghanistan. Det åpner nye muligheter.

Framgang i Afghanistan. Terroristnettverket til bin Laden og Al Qaida må ødelegges. Ett første viktig mål sa seg selv: Afghanistan kunne ikke forbli et beskyttet sted for terrorister som planlegger massedrap av sivile rundt i verden.

Gjennom diplomatiske kontakter fikk Taliban-regimet sjanse på sjanse til å samarbeide med verdenssamfunnet og til å unngå militær konfrontasjon. Men de nektet å innfri FNs krav om samarbeid mot terroristene. I stedet valgte Taliban å beskytte terroristene og deres treningsleire.

De siste dagene har Taliban-regimets grep om Afghanistan raknet. På kort tid har det mistet den militære kontrollen med store deler av dette utpinte og krigstrette landet. De har oppgitt hovedstaden Kabul. Det er nå avgjørende å unngå hevn og unødvendig voldsbruk. Det gjelder alle parter.

Det er åpnet nye muligheter, som nå må utnyttes. Den militære framgangen åpner opp for en ytterligere styrking av den internasjonale humanitære innsatsen. Det kan etableres direkte forsyningsruter at mat og medisiner fra naboland i nord. Taliban kan ikke hindre dette. Dette er et viktig framskritt for nødhjelpsarbeidet.

Etter at Taliban har oppgitt hovedstaden Kabul, må det raskest mulig etableres et nytt styre. Det bør samle ulike etniske grupper for å gi grunnlag for forsoning og fred – og økende respekt for menneskerettighetene. FN bør spille en viktig rolle i denne overgangsfasen. Norge vil bidra til det. Det blir ytterst krevende, men muligheten er skapt.

I de områder Taliban har oppgitt, åpnes nye muligheter til et bedre livfor folk flest. Symboler på dette er at det på nytt er tillatt med musikk i radioen, menn får barbere bort skjegget, kvinnene får løfte av sløret og jentene kan på ny få lov til å gå på skolen. Et av verdens mest kvinneundertrykkende regimer er drevet tilbake. Vi må alle bruke vår innflytelse for at denne sjansen til bedring av menneskerettighetene blir grepet.

Bombestansdebatten. Flere av de som tidligere krevde bombestans har nå gitt uttrykk for at de vil tenke om igjen. Vi vet alle at Talibanregimets sammenbrudd i halvparten av landet ikke kunne ha skjedd nå uten USAs luftangrep mot militære mål. De har ødelagt mye av Talibans militære kapasitet og de fleste terroristleirene til bin Ladens organisasjon. Den dag våpnene kan tie i Afghanistan er rykket nærmere. Det burde glede alle.

Vi håper alle at den militære kampen kan avsluttes så snart som mulig. Ethvert tapt menneskeliv er ett for mye. Vegen til framtiden går gjennom fred. Taliban har hver dag en ny sjanse til å bidra til det. De kan velge å imøtekomme FNs krav – utlevere bin Laden og hans terrorister og samarbeide med verdenssamfunnet om å bekjempe terrorismen.

Ingen raske og lettvinte løsninger. Den internasjonale kampen mot terrorismen føres ikke bare på slagmarken, og heller ikke først og fremst der. Vi må også være forberedt på tilbakeslag – og nye terroranslag. Strategien må hele tiden tilpasses de mulighetene som foreligger.

Til nå har det vært bred støtte i Stortinget til den linje som er fulgt. Norge skal stå solidarisk i kampen mot terrorismen. Skal vi lykkes, må kampen mot terrorismen føres på bred front over lang tid.