Historisk arkiv

Pris til dyktig matematikklærer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Bernt Michael Holmboes minnepris ble i dag tildelt lærer Svein Hallvard Torkildsen fra Samfundets skole i Kristiansand. Dette er en ny pris for matematikklærere i grunnskole og videregående skole.(23.05.05)

Pressemelding

Nr.: 37-05
Dato: 23.mai

Pris til dyktig matematikklærer

StatsrådKristinClemet delte i dag ut den første Bernt Michael Holmboes minnepris. Dette er en ny pris for matematikklærere i grunnskole og videregående skole. Prisen tildeles lærer Svein Hallvard Torkildsen fra Samfundets skole i Kristiansand. Norsk matematikkråd har opprettet prisen, som er på 50 000 kr.

Bernt Holmboes minnepris skal være en inspirasjonskilde for både lærere og elever og bidra til et positivt bilde av matematikk. Prisbeløpet på 50 000 kr deles i en personlig del som går til vinneren og en del som går til skolen og som må brukes på tiltak til støtte for matematikkundervisningen ved skolen.

- Den gode lærer er viktig for all læring, og særlig i matematikk fordi faget er så systematisk bygd opp. Samtidig må læreren evne å motivere elevene og gi dem tillit til egne evner i matematikk, sa utdanningsminister Kristin Clemet da hun delte ut prisen.

Prisutdelingen skjer i forbindelse med utdeling av Abelprisen, matematikkens "nobelpris" som deles ut 24.mai. Årets Abelprisvinner, professor Peter D. Lax, var også til stede ved utdelingen av Holmboeprisen.

Bernt Michael Holmboe var Niels Henrik Abels lærer i matematikk, og hans største innsats var å gjøre sin elev, Nils Henrik Abel, til en fremragende matematiker Han oppdaget Abels talent og spilte en betydelig rolle for å hjelpe Abel frem. Holmboe var professor ved Universitetet i Christiania og skrev blant annet populære lærebøker i matematikk. Både Abel og Holmboe hadde tilknytning til Oslo Katedralskole, Abel som elev og Holmboe som lærer.

Om årets prisvinner, Svein Hallvard Torkildsen fra Samfundets skole i Kristiansand, uttaler Norsk matematikkråd følgende: ”Han har gjennom sin lærergjerning utvist et brennende engasjement i klasserommet. Han gir elevene utfordringer, samtidig som han evner å differensiere undervisningen og når frem til den enkelte elev. Tilliten til egne elever som tenkende mennesker og utøvere av matematikk har vært grunnleggende i hans undervisning, og han har alltid lagt stor vekt på elevenes forståelse av matematikken. Han inspirerer elevene og lar sitt engasjement smitte over på dem.”

Torkildsen har deltatt i utvikling av nye eksamensformer, og han har vært talsmann for bruk av IKT i undervisningen. Han har deltatt i utvikling av lærebøker og skrevet foredrag og fagartikler. Torkildsen er en av stifterne av foreningen LAMIS, Landslaget for matematikk i skolen, og var foreningens første leder. Han har også vært aktiv med i de årlige KappAbel-konkurransene.

Les mer om Holmboeprisen: http://holmboeprisen.no/

Les mer om Abelprisen: http://www.abelprisen.no/