Historisk arkiv

09.10.2000 Forskrift om den alternative fordelingsmetode i skatteavtaler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Forskrift om endring av forskrift av 19. november 1999 nr. 1158 til utfylling og gjennomføring mv. av skatteloven av 26. mars 1999 nr. 14.

Forskrift om

endring av forskrift av 19. november 1999 nr. 1158 til utfylling og gjennomføring mv. av skatteloven av 26. mars 1999 nr. 14.

Fastsatt av Finansdepartementet 9. oktober 2000 med hjemmel i skatteloven § 16-28

I

I forskrift av 19. november 1999 nr. 1158 til utfylling og gjennomføring mv. av skatteloven av 26. mars 1999 nr. 14 gjøres følgende endringer:

Fradrag i norsk skatt for skatt betalt til fremmed stat

§ 16-28 Metoder for å forebygge internasjonal dobbeltbeskatning og dokumentasjonsplikt

AFradrag i norsk skatt for skatt betalt i utlandet og dokumentasjonsplikt

§ 16-28-1 Anvendelsesområde for bestemmelsene om fradrag i norsk skatt for skatt betalt i utlandet

Bestemmelsene i § 16-28 del A i denne forskrift gjelder fradrag i norsk skatt etter reglene i skatteloven §§ 16-20 flg. eller skatteavtale, for skatt betalt til fremmed stat.

BDen alternative fordelingsmetoden

§ 16-28-20 Anvendelsesområde for bestemmelsene om den alternative fordelingsmetoden

  1. Bestemmelsene i § 16-28 del B i denne forskrift gjelder beregning av norsk skatt når inntekt fra utlandet er unntatt fra skattlegging i Norge etter den alternative fordelingsmetoden i skatteavtalens metodebestemmelse.
  1. Dersom skattyter både har inntekt som omfattes av reglene om kreditfradrag i skatteloven §§ 16-20 flg. og inntekt som omfattes av bestemmelsene i § 16-28 del B i denne forskrift, skal nedsettelsen av norsk skatt etter reglene i § 16-28 del B i denne forskrift foretas før det beregnes maksimalt kreditfradrag etter skatteloven § 16-21.
  1. Inntekten som omfattes av den alternative fordelingsmetoden skal verken tas med i samlet skattepliktig inntekt eller utenlandsinntekten ved beregningen av det maksimale kreditfradrag i skatteloven § 16-21.

§ 16-28-21 Fastsettelse av det beløp som norsk skatt skal nedsettes med

Det beløp som norsk skatt skal nedsettes med, fastsettes til den del av den norske skatten av samlet skattepliktig inntekt og inntekt som omfattes av den alternative fordelingsmetoden, som forholdsmessig faller på inntekten som er unntatt fra skattlegging i Norge etter den alternative fordelingsmetoden.

§ 16-28-22 Tilordning av inntekter og utgifter ved beregning av norsk skatt på inntekt som omfattes av den alternative fordelingsmetoden

Ved fastsettelse av den del av den norske skatten som forholdsmessig faller på inntekten som er unntatt fra skattlegging i Norge etter den alternative fordelingsmetoden, anvendes følgende fremgangsmåte:

a. Inntekter som er unntatt fra skattlegging i Norge etter den alternative fordelingsmetoden, skal tilordnes utlandet. Utgifter som har direkte tilknytning til inntekter som nevnt i forrige punktum, skal tilordnes utlandet.

b. Utgifter som ikke kan tilordnes en bestemt inntekt, skal tilordnes Norge eller utlandet forholdsmessig etter hvor nettoinntekten før øvrig er tilordnet. Gjeldsrenter som er fradragsberettigede i Norge, skal alltid tilordnes slik.

c. Når ektefeller lignes særskilt eller felles med fordeling av skatt, skal hver ektefelle ses for seg ved fastsettelsen av den del av den norske skatten som forholdsmessig faller på inntekten som er unntatt fra skattlegging i Norge etter den alternative fordelingsmetoden. Den enkelte ektefelles gjeldsrenter som er fradragsberettiget i Norge, fordeles etter dennes nettoinntekt i Norge og utlandet.

§ 16-28-23 Tidfesting av inntekter og utgifter

Når inntekt som er unntatt fra skattlegging i Norge etter den alternative fordelingsmetoden skal inngå i beregningsgrunnlaget for fastsettelse av norsk skatt, skal inntekter og utgifter tidfestes i samsvar med norsk skattelovgivning.

§ 16-28-24 Beløp i fremmed valuta

(1) Beløp i fremmed valuta skal omregnes etter kursen på transaksjonstidspunktet eller etter en årlig gjennomsnittskurs.

(2) Hvis skattyter kan dokumentere at en vesentlig del av inntekten som er unntatt fra skattlegging i Norge etter den alternative fordelingsmetode, er vekslet om på et annet tidspunkt og til en annen kurs enn det som følger av første ledd, kan ligningsmyndighetene samtykke i at en annen kurs skal anvendes ved omregningen.

§ 16-28-25 Dokumentasjonsplikt

  1. Skattyter skal foreslå en fordeling av inntekter og utgifter mellom Norge og andre stater på et eget skjema som skal vedlegges selvangivelsen.
  2. Ligningsmyndighetene kan kreve nærmere dokumentasjon av inntekter og utgifter i andre stater.
  3. Ligningsmyndighetene kan kreve at dokumentasjon etter denne forskrift fremlegges i notarialbekreftet kopi.
  4. Ligningsmyndighetene kan kreve at dokumentasjon etter denne forskrift fremlegges sammen med oversettelse til norsk av autorisert translatør.

II

Ikrafttredelse

Endringene under I trer i kraft straks og med virkning fra og med inntektsåret 2000.