Historisk arkiv

Kommuneplanlegging og landbruksplaner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Kommuneplanlegging og landbruksplaner

Kommuneplanlegging er den viktigste arena for planlegging, både når det gjelder å sikre produksjonsgrunnlaget og for å skaffe forståelse for landbrukets betydning og rolle i lokalsamfunnet. Verdiskaping, sysselsetting og bosetting vil for mange kommuner være hovedutfordringen i årene som kommer. Det blir derfor viktig å integrere landbruket i kommuneplanleggingen og sette landbruket på dagsorden i kommunepolitikken.

Landbruksdepartementet ga i 1998 ut en veileder for kommunevise landbruksplaner der kommunene oppfordres til å starte en planprosess for å skape engasjement og interesse for utvikling av landbruksnæringa.

Med utgangspunkt i de nasjonale mål er det viktig at kommunen formulerer egne mål for hvordan landbruket i kommunen skal utvikles videre, hvordan arealressursene bør forvaltes og hvordan arbeidsplasser kan opprettholdes og skapes.

(Bestillingsnr. M-0691 B)

En landbruksplan kan ha nytteverdi på flere ulike måter, gjennom den kan kommunen:

  • Formulere egne mål for hvordan landbruket skal utvikles videre, hvordan arealressursene bør forvaltes og hvordan arbeidsplasser kan skapes.
  • Få fram betydningen av landbruksnæringen for verdiskaping, sysselsetting, bosetting og kulturlandskap.
  • Bidra til økt aktivitet og nye tiltak innen landbruksnæringen
  • Synliggjøre landbrukets forhold til andre arealinteresser.
  • Tydeliggjøre landbrukets ansvar i forhold til miljøverdier.
  • Dokumentere landbruksinteressene i områder som er vernet eller foreslått vernet.
  • Utvikle en mer enhetlig og rasjonell enkeltsaksbehandling
  • Få et forvaltningsverktøy som landbruksmyndighet

Målrette økonomiske og faglige virkemidler til de områder eller soner som er spesielt aktuelle og der nytteverdien vil være størst.

Landbruksplanen, som skal gi oversikt over næringens areal- og ressursbruk, vil bety en forbedring av den kommunale planprosessen ved at den gir kommunen som planmyndighet innsikt i næringsvirksomheten, og dermed på en bedre måte sikrer landbrukets interesser og behov.

Omfang og valg av tema for en landbruksplan vil variere mye fra kommune til kommune. Hver kommune må ta utgangspunkt i lokale problemstillinger og egne ressurser. Ut fra dette fastlegges ambisjonsnivået og det konkrete innhold i planen. Arbeidet bør organiseres slik at utøvere i landbruksnæringen og deres organisasjoner gis mulighet for aktiv medvirkning. Videre bør andre interesser sikres en bred deltakelse i prosessen. Planprosessen må tilstrebe å skape interesse og engasjement.