Historisk arkiv

Nasjonal transportplan 2002-2011: Økt innsats for tryggere vegtrafikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 90/2000
Dato: 29. september 2000

Nasjonal transportplan 2002-2011:
Økt innsats for tryggere vegtrafikk

  • Lavere fartsgrenser på særlig ulykkesutsatte strekninger
  • Prikkbelastning av førerkort ved alvorlige overtredelser av vegtrafikklovgivningen
  • Sterkere vekt på sikkerhet – ved utbygging, drift og vedlikehold av vegnettet
  • Bedre føreropplæring

Dette er noen av tiltakene som regjeringen legger opp til i stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2002-2011 – for å bedre trafikksikkerheten på vegene.

I det langsiktige arbeidet med sikkerhet i transportsektoren vil regjeringen legge til grunn en visjon om at det ikke skal skje ulykker med drepte eller livsvarig skadde.

I meldingen blir det vist til at det i dag utføres en betydelig innsats fra både lokale og sentrale aktører for å redusere omfanget av alvorlige trafikkulykker. Gjennom et målrettet trafikksikkerhetsarbeid er antall drepte i vegtrafikken halvert og antall meget alvorlig og alvorlig skadde redusert med om lag to tredeler siden 1970. – Likevel blir fortsatt om lag 12 000 personer årlig skadd eller drept i vegtrafikken. Av disse mister om lag 300 livet og om lag 1 400 påføres alvorlige eller meget alvorlige skader, går det fram av meldingen.

Endring av fartsgrenser

For å bedre sikkerheten i vegtrafikken er det nødvendig å ta i bruk en rekke forskjellige virkemidler. En målrettet bruk av forskjellige fartsgrenser er ett av flere tiltak. I meldingen legges det ikke opp til en generell nedsettelse av fartsgrensene, men på særlig ulykkesutsatte veger legges det opp til at grensen skal reduseres fra 80 til 70 km/t. Beregninger tyder foreløpig på at om lag 10 prosent av dagens riksvegnett med fartsgrense 80 km/t bør få nedsatt fartsgrense til 70 km/t.

Kommunene blir anbefalt å legge til grunn en fartsgrense lik 30 km/t i alle boliggater og sentrumsområder hvor det ikke er tilstrekkelig sikrede kryssingsmuligheter for gående og syklende.

Ved å benytte senket fartsgrense som et virkemiddel for å bedre trafikksikkerheten på enkelte strekninger, bør det også tillates høyere fartsgrenser på strekninger hvor trafikksikkerheten er på et høyt nivå. Dette er viktig blant annet for å sikre en generell respekt for fartsgrensene. Samferdselsdepartementet slutter seg til et forslag fra Vegdirektoratet om at det som prøveordning skal innføres særskilt fartsgrense på 100 km/t på flerfelts motorveger med høy standard og lav ulykkesfrekvens. Ordningen vil omfatte om lag 60 kilometer av dagens motorvegnett.

Samvirke mellom flere tiltak

En vesentlig reduksjon i antall skadde og drepte krever samvirke mellom en rekke trafikksikkerhetstiltak. Regjeringen legger til grunn følgende satsingsområder for bedre trafikksikkerhet på veg i perioden 2002-2011:

  • Styrket samordning av trafikksikkerhetsarbeidet
  • Sikring av vegene : Bygging av nye og mer trafikksikre veger og utbedring av eksisterende veger. Fjerning av skadegivende hindringer utenfor vegbanen, utbedring av vegkurver, legging av profilerte midtlinjer, vegbelysning, sikring av kryssingssteder for fotgjengere og og syklister, vegrekkverk, trafikksikkerhetsrevisjon av vegplaner og av eksisterende veger, styrking av vedlikehold og vinterdrift.
  • Atferdsregulerende tiltak, bl.a.: Endret fartsgrense, promillegrense på 0,2 og prikkbelastning av førerkort ved alvorlige overtredelser av vegtrafikklovgivningen.
  • Kontroll og sanksjoner: Automatisk trafikkontroll, økt teknisk utekontroll av tunge kjøretøy, økt kontroll av verneutstyr, blant annet bruk av bilbelte.
  • Satsing på politiets kontrollvirksomhet, blant annet fartskontroller og kontroller for å avdekke kjøring under ruspåvirkning.
  • Bedre føreropplæring, med blant annet: Obligatoriske kurs eller møte før øvingskjøringen starter (førerkortklasse B), obligatorisk test eller tentamen ved kjøreskolene før framstilling til førerprøve, obligatorisk førstehjelpsopplæring og videreutvikling av motorsykkelopplæringen
  • Videreføring av satsing på kunnskapsoppbygging: Trafikksikkerhetsforskning, ulykkesanalyser av vegnettet og spesielle ulykkesanalysegrupper

Strategiplan og handlingsprogram – for trafikksikkerhet på veg

I forbindelse med framleggingen av stortingsmeldingen om Nasjonal transport legger Samferdselsdepartementet fram strategiplanen "Trafikksikkerhet på veg 2002-2011". Strategiplanen følger som "utrykt vedlegg" til stortingsmeldingen. På grunnlag av denne planen og stortingsmeldingens omtale av trafikksikkerhet vil det bli utarbeidet et eget handlingsprogram for trafikksikkerhet på veg. Utarbeidingen av handlingsprogrammet vil være et samarbeid mellom de viktigste aktørene i trafikksikkerhetsarbeidet.