Historisk arkiv

Nasjonal transportplan 2002-2011: Sikker og konkurransedyktig jernbanetransport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 88/2000
Dato: 29. september 2000

Nasjonal transportplan 2002-2011:
Sikker og konkurransedyktig jernbanetransport

Regjeringen vil prioritere videre utvikling av jernbanen som et trygt og attraktivt alternativ for både person- og godstransport.

Regjeringen går inn for at det i årene 2002-2011 skal brukes 53,4 milliarder kroner i statlige midler til jernbaneformål.

Dette går fram av stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2002-2011. Innenfor den samlede økonomiske rammen har regjeringen prioritert drift og vedlikehold av jernbaneinfrastrukturen. En slik bruk av midlene har som mål å bedre sikkerheten og driftsstabiliteten for jernbanetransporten. Innenfor investeringsrammen er det dessuten gitt høy prioritet til sikkerhetstiltak og andre investeringstiltak for opprusting av dagens linjenett.

For å øke jernbanetransportens konkurrransekraft foreslår regjeringen å legge til rette for konkurranse på jernbanenettet innen godstransport.

Drift av jernbanens infrastruktur

Til drift av jernbanens infrastruktur er det for perioden 2002-2011 avsatt 16,5 milliarder kroner kroner. Midlene skal blant annet nyttes til oppgaver som er nødvendig for å oppnå en sikker og driftsstabil trafikkavikling, det vil si oppgaver som trafikkstyring, banevisitasjoner, personellberedskap, feilretting, snørydding og forskjellig kontrollvirksomhet. I tillegg kommer forvaltningsmessige oppgaver.

Vedlikehold

Til vedlikehold av jernbanens infrastruktur – det vil si jernbanens linjenett – er det satt av 10,4 milliarder kroner.

Vedlikehold omfatter utskifting av anleggsdeler eller komplette anlegg som følge av alder og slitasje. Typiske vedlikeholdsoppgaver er bytte av kontaktledninger og signalsystemer og gjennomgående bytte av skinner og sviller. Vedlikehold av jernbanens infrastruktur har avgjørende betydning for driftsstabiliteten, og er derfor høyt prioritert.

Investeringer

I fordelingen av investeringsmidlene er det lagt vekt på spesielle investeringer for trafikksikkerhet, rassikring, støyreduksjoner og utvikling av stasjoner og trafikknutepunkter. Høy prioritet er gitt til investeringer som gjelder sikring av planoverganger og videre utbygging av fjernstyring, automatisk togkontroll og togradio.

Nær halvparten av investeringene i nyanlegg vil gå til utbygging i Oslo-området, i hovedsak nye dobbeltspor på strekningene Skøyen – Asker og Oslo - Ski. En slik bruk av midlene er nødvendig for å styrke jernbanens rolle i kollektivtrafikken og dermed bidra til å dempe veksten i biltrafikken. Fordi Oslo er hovedknutepunktet for hele det nasjonale jernbanenettet, vil utbyggingen også komme til gode for store deler av person- og godstrafikken med jernbane.

Samtidig prioriteres baneutbygging i Stavanger-, Bergen- og Trondheimområdet, for å styrke den lokale kollektivtrafikken i disse byområdene. Dette omfatter blant annet utbygging til dobbeltspor Stavanger – Sandnes, ny Gjevingåsen tunnel på Nordlandsbanen og utbygging til dobbeltspor Bergen – Arna.

På Vestfoldbanen fullføres Nykirke kryssingsspor og deretter blir det bygd dobbeltsspor på strekningen Barkåker – Tønsberg.

Regjeringen vil i siste del av planperioden starte bygging av Eidangertunnelen (Vestfoldbanen ) og jernbanetunnel gjennom Moss (Østfoldbanen).

Det er satt av midler til statlig investering i kollektivbetjening av Fornebuområdet i Akershus.

For godstrafikken er det satt av midler til bygging av ny godsterminal i Sandnes (Ganddal) og Trondheim (Leangen). I tillegg vil det bli lagt vekt på profilutvidelser som kan gi grunnlag for å få flere av de mest volumkrevende transportene over fra veg til bane. Dette gjelder blant annet for Bergens- og Nordlandsbanen.

Det legges opp til at effektivisering av driften skal gi rom for ytterligere økte investeringer utover i planperioden.

Statlige investeringsmidler fordelt på banestrekninger og tiltak.

Millioner 2000-kroner

Anbefalt strategi

Anbefalt strategi

2002-2005

2002-2011

Banestrekninger:

Oslo-området1

2 615

7 520

Østfoldbanen

0

700

Vestfoldbanen, Drammen-Skien

580

1 470

Kongsvingerbanen

70

70

Sørlandsbanen

285

915

Bergensbanen

15

215

Dovrebanen

390

560

Nordlandsbanen

0

350

Ofotbanen

90

90

Sum banestrekninger

4 045

11 890

Programområder2

Program for trafikksikkerhet

450

1 300

Program for rassikring

185

250

Program for stasjoner/knutepunkter

315

880

Program for støyreduserende tiltak

300

300

Program for profilutvidelser

120

300

Andre investeringer i eksisterende infrastruktur

670

1 230

Sum programområder

2 040

4 260

Avsetning til kollektivbetjening av Fornebu

240

600

Totalt kjørevegen3

6 325

16 750

Krengetogtiltak inkludert i programområdene

550

0

1 Innenfor trekanten Moss-Eidsvoll-Drammen. Avsetning til kollektivløsning til Fornebu er spesifisert på egen linje.

2 Dette omfatter tiltak på de fleste av banestrekningene ovenfor og kommer i tillegg til angitte tall for vedkommende banestrekning. Investeringstiltak på banestrekninger som ikke er spesifikt nevnt i oversikten faller i sin helhet inn under de ulike programområdene

3 I tillegg kommer lokale bidrag i Nord-Jæren pakken på 100 milloner. kroner og til Sandbukta – Moss st. på 150 mill. kroner.