Historisk arkiv

Basert på plikt og rett!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Aftenposten 27. juli

Ib Thomsen (Frp) foreslår i Aftenposten 24. juli arbeidsplikt for sosialklienter. Kommunene kan i dag stille krav til arbeidsdeltakelse, jobbsøking, oppmøte på NAV eller rehabiliteringsinnsats, skriver statssekretær Gina Lund i Aftenposten.

Ib Thomsen (Frp) foreslår i Aftenposten 24. juli arbeidsplikt for sosialklienter. Kommunene kan i dag stille krav til arbeidsdeltakelse, jobbsøking, oppmøte på NAV eller rehabiliteringsinnsats. Frp skaper inntrykk av at aktivitetsplikt overfor unge ikke brukes. Det har de ikke dokumentasjon for.  

Økonomisk sosialhjelp er sikkerhetsnettet. De som trenger hjelp, skal få det, men de har også plikt til å ta ansvar for selvforsørgelse. Alle har ansvar for eget liv. 

Unge på sosialhjelp har ofte dårligere helse, lavere utdanning og mindre yrkeserfaring.  Vi stiller krav til aktivitet, fysisk eller psykisk helseoppfølging, gjeldsrådgivning og hjelp til livsmestring for å sikre at flere klarer seg selv.

De fleste unge klarer seg selv, i arbeid eller i utdanning.  Norge har høy sysselsetting og lav ledighet, også blant de under 25 år. Antallet unge på sosialhjelp har ikke økt de siste årene.

Hver ungdom som mottar sosialhjelp, er ledig eller uten skoleplass, er èn for mange. Bidrag for å få flere med, er velkommen, men Frps forsøk på å skape myter som undergraver tillitt til dagens arbeidslinje, tar jeg avstand fra. Arbeidslinja er basert både på plikt og rett.