Historisk arkiv

Regjeringen styrker flyktningretten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen vil vurdere endringer i underholdskravet når forskrifter til den nye utlendingsloven skal utarbeides, skriver statssekretær Libe Rieber-Mohn i et innlegg i Dagbladet 15. mars 2007.

Innlegg av statssekretær Libe Rieber-Mohn, publisert i Dagbladet 15. mars 2007 

I et innlegg i Dagbladet 12. mars er organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger, SEIF, kritiske til kravene til familiegjenforening i utlendingsloven.  

Utlendingsloven er under revisjon. Forslag til ny utlendingslov skal etter planen fremmes til sommeren. Regjeringen har allerede varslet at vi vil styrke flyktningkonvensjonen i norsk rett. I forhold til SEIFs kritikk er det særlig to viktige endringer. For det første utvides flyktningebegrepet slik at flere asylsøkere vil kunne få status som flyktning. For det andre fjernes underholdskravet i alle familiegjenforeningssaker der den som bor i Norge har fått beskyttelse etter våre internasjonale forpliktelser.

Denne styrkingen av flyktningebegrepet er i tråd med regjeringens plattform. Alle som har rett til beskyttelse etter internasjonale forpliktelser skal få status som flyktninger. Det vil for eksempel kunne gjelde personer som flykter fra et krigsområde eller fra borgerkrigsliknende tilstander. Ofre for menneskehandel som risikerer forfølgelse er en annen gruppe som kan få flyktningstatus.

For flyktninger stilles det ikke underholdskrav ved familiegjenforening. Kravet om sikret underhold til familiemedlemmer til dem som har fått oppholdstillatelse på humanitært grunnlag ble gjeninnført i 2003.

Regjeringen har ikke tatt stilling til hvilke regler for underhold som skal gjelde i fremtiden for andre grupper enn flyktninger, men vil vurdere dette nærmere når forskrifter til den nye utlendingsloven skal utarbeides.  Dette vil først skje etter at Stortinget har behandlet det lovforslaget som skal legges frem i juni. Jeg merker meg SEIFs argumentasjon for å fjerne kravet. Regjeringen har i sin politiske plattform varslet at vi vil vurdere underholdsplikten i forhold til studenter og til personer som har opphold på humanitært grunnlag.