Historisk arkiv

Asylsituasjonen er under kontroll

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Vi klarer å skaffe tak over hodet til alle som kommer, og utlendingsmyndighetene er tilført ekstra ressurser for å få unna søknadsbunkene, skriver statssekretær Libe Rieber-Mohn, Arbeids- og inkluderingsdepartementet, i Dagbladet 14. august 2008.

Av statssekretær Libe Rieber-Mohn, Arbeids- og inkluderingsdepartementet, publisert i Dagbladet 14. august 2008.

Høyre har gjennom sommeren forsøkt å skape et bilde av at norsk asylpolitikk er ute av kontroll, senest gjennom et innlegg av Jan Tore Sanner i Dagbladet 8. august. Det er en framstilling som ikke stemmer med virkeligheten.

Vi klarer å skaffe tak over hodet til alle som kommer, og utlendingsmyndighetene er tilført ekstra ressurser for å få unna søknadsbunkene. I dag har vi over 10.000 beboere i mottak. Vi vil også klare å huse nye asylsøkere.

Økningen i antall asylsøkere er utfordrende. Det er behov for et betydelig antall nye mottaksplasser, og myndighetene er avhengig av at alle stiller opp. Mange har tatt ansvar og lagt seg i selen. Politikere og befolkningen på Andøya skal ha stor ros for hvordan de har tatt imot planene om et nytt mottak.

Sanner legger i sitt innlegg vekt på tre momenter: Det må ikke skapes falske forhåpninger om hvem som kan få asyl, myndighetene må sikre en rask behandling av søknadene og de som får opphold må sikres en rask bosetting.

Det er ingen uenighet om dette. Regjeringen har sikret UDI nødvendige ekstraressurser til saksbehandling. Kommunene har fått økt sine tilskudd for å lette bosettingen. Regjeringen har også iverksatt flere tiltak for å begrense antallet grunnløse asylsøknader.

Utlendingsforvaltningen har de siste årene gjennomført omfattende kvalitetsreformer og det jobbes kontinuerlig med å bedre effektiviteten, noe som selvsagt er utfordrende i tider der systemet blir satt under press på grunn av sterkt økende saksinngang Vi er mottakelige for gode forslag på hvordan utlendingsforvaltningen kan bli enda bedre.

Historisk sett har det vært store variasjoner i antallet asylsøkere til landet. Under Bondevik II–regjeringen, med Erna Solberg som statsråd for innvandringsfeltet var vi i 2002 oppe i 17.500 asylsøkere.