Historisk arkiv

Støtter ikke sharia-utspill

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

I dagens VG blir jeg tillagt støtte til Siv Jensens shariautspill. Det er direkte feil. Det er overhodet ingen fare for verken snikislamisering eller at sharialov skal overta norsk lov, presiserer statssekretær Libe Rieber-Mohn.

Av statssekretær Libe Rieber-Mohn, Arbeids- og inkluderingsdepartementet

I dagens VG blir jeg tillagt støtte til Siv Jensens shariautspill. Det er direkte feil. Det er overhodet ingen fare for verken snikislamisering eller at sharialov skal overta norsk lov. FrP generaliserer og stempler hele grupper på grunn av erfaringer med enkeltindivider. Det store flertallet av muslimer er verken fundamentalister eller ekstremister. Muslimer er like forskjellige som det etniske nordmenn er. Utspillet til FrP forsterker fordommene og skaper et feilaktig bilde av innvandrerbefolkningen.

Når Lars Sponheim uttaler at FrP bør utelukkes fra debatten, mener jeg at dette er en dårlig løsning. Ikke fordi jeg mener at FrP bidrar til å opplyse debatten. Tvert i mot, men det er nettopp ved å debattere med FrP at vi kan synliggjøre for velgerne at partiet mangler en integreringspolitikk.

FrP har verken den rette innfallsvinkelen eller de rette løsninger. Derfor er jeg opptatt av å fokusere på partiets mangler på politiske løsninger, snarere enn å diskutere form. På generelt grunnlag mener jeg at man skal være forsiktig med å trekke sammenligningen til hvordan jødene ble behandlet under 2. Verdenskrig. Ikke fordi det ikke finnes noen likhetstrekk, men fordi det også lett kan trekkes for langt og fordi det også finnes forskjeller.

Regjeringen tar utfordringene på alvor. Det store flertallet av innvandrere i Norge er godt integrerte og bidrar på alle plan i det norske samfunnet. Samtidig har vi enkelte tendenser til parallellsamfunn. Små lukkede radikaliserte miljøer må tas på dypeste alvor. Overgrep mot sekulære muslimer som utøver religionskritikk skal ikke aksepteres. Kvinner som nektes grunnleggende rettigheter og frihet, enten det gjelder muligheten til økonomisk selvstendighet eller ekteskap, skal støttes i sine valg.