Historisk arkiv

Konferanse for familiekontaktene i Home-Start Familiekontakten og markering av organisasjonens 40-årsjubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Statssekretær Kjetil Andreas Ostling,
Barne-, likestillings- og inkluderings-departementet

Åpningshilsen:
Konferanse for familiekontaktene i Home-Start Familiekontakten og markering av organisasjonens 40-årsjubileum
Tid: 27. mai 2013, kl. 11.10 – 11.15 (ca. 5 min.)
Sted: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, Oslo

 

Innledning 

Kjære alle sammen, kjære familiekontakter og dere andre som bidrar i det viktige arbeidet som Home-Start Familiekontakten gjør!

Jeg takker for invitasjonen til den årlige samlingen for familiekontaktene. I år faller dette også sammen med markeringen av en spesiell anledning i Home-Starts historie; at vi kan feire at det er 40 år siden virksomheten ble startet opp av Margaret Harrison i England. 

Jeg er imponert over den utviklingen hjelpetilbudet har hatt, både internasjonalt og her i Norge. Siden 1973 har Home-Start spredt sitt virke til 25 land. I Norge startet virksomheten opp i Trondheim i 1995, men har særlig ”tatt av” siden år 2000 da Home-Starts nasjonale kontor i Norge ble startet. Antallet lokale avdelinger er de siste 12-13 år tredoblet, til i alt 32.  Samtidig har antallet familiekontakter og antallet barn og familier som mottar hjelp fem- og seksdoblet seg. Dette er tall og en utvikling dere kan være stolte av! Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har fulgt utviklingen av arbeidet i Norge siden tidlig på 1990-tallet, og støttet opp om tiltaket med økonomiske midler; også til gjennomføring av to evalueringer.  Evalueringene viste at familiene som mottar hjelpen er veldig tilfredse med det tilbudet Home-Start gir.

Til familiekontaktene vil jeg si at dere gjør en kjempeinnsats for småbarnsfamilier som har en vanskelig og slitsom hverdag. Hjelpen dere gir er uvurderlig. Dere har en utrolig viktig og meningsfylt oppgave der dere er med på å skape varige og positive endringer i barns og familiers liv.  Dere letter livssituasjonen til familier med problemer og belastninger av mange slag. Jobben er krevende, utfordrende og ansvarsfull. Og dere gir mye av dere selv uten betaling. Dere gir ikke bare støtte i hjemmet, men også tilbud om barnevakt, helgeturer, familietreff og foreldre/barn grupper. Dere har en allsidighet som imponerer.

Også koordinatorene i Home-Start fortjener ros. Det er et stort og omfattende arbeid dere gjør som krever god fagkompetanse og innsikt. Kvalitetssikringen som skjer i Home-Start ved at alle gjennomgår systematisk opplæring og veiledning i familiearbeid, synes jeg er veldig betryggende.

Det er først og fremst det offentlige som skal sikre at alle barn, unge og familier får gode oppvekst- og levekår, og har tilgang til gode tilbud og tjenester. Men samfunnet er i utvikling, og det er ikke alltid det offentlige tjenestetilbud strekker til. Den innsatsen som gjøres av frivillige med et engasjement for andre - som har tid, lytter og stiller opp - kan ikke alltid tilbys av det offentlige. Støtten fra en familiekontakt kan bety mye. Ved å framheve de positive ressursene hos foreldrene, kan de hjelpes til å mestre foreldrerollen bedre slik at også barna får det bedre.  Da er dere med på å skape gode familieforhold og trygge barnas oppvekstvilkår. Det at dere har anledning til å komme så tidlig inn med hjelp i småbarnfamilienes liv, gjør Home-Start til et viktig forebyggende tiltak. Av og til kan imidlertid problemene i familiene være så store at det er behov for hjelp fra for eksempel barnevernet. Da er det viktig å få til et godt samarbeid mellom frivillige og offentlige krefter

Jeg vil også framheve at det arbeidet dere gjør overfor familier med kronisk syke barn og barn med nedsatt funksjonsevne er viktig. Det å ha et sykt eller funksjonshemmet barn gir mange flere utfordringer i hverdagen og i møtet med hjelpeapparatet. Bedring av tjenestetilbud og levekår for disse barna og familiene har høy prioritet for regjeringen.

Vi har en voksende innvandrerbefolkning i Norge som består av mennesker med bakgrunn fra mange ulike kulturer. Dette stiller større krav til god språkforståelse og kunnskap om kommunikasjon og samhandling for de ansatte i hjelpeapparatet. Dette er et tema som regjeringen er svært opptatt av fordi barn og familier skal motta likeverdige tjenestetilbud, uavhengig av etnisk bakgrunn, kjønn, hudfarge og religion. Home-Start gjør en god innsats i integreringsarbeidet; over 40 prosent av familiene som mottar hjelp av Home-Start er minoritets-språklige. Å skape økt tillit og bedre kulturforståelsen i og mellom minoritetsfamiliene og hjelpeapparatet er grunnleggende. Men utfordringen er hvordan vi gjør dette på best mulig måte. Og nettopp her bidrar Home-Start på en positiv måte. Familiene får ved besøkene fra familiekontaktene informasjon om hvilke muligheter og rettigheter barna deres har i samfunnet vårt, og hvilke krav som stilles til foreldrene. De får språktrening i norsk, bedre kjennskap til vår kultur og tradisjoner og får derigjennom lettere hjelp fra det offentlige hjelpeapparatet. Dere bidrar til å skape større forståelse og bygge bro mellom kulturene! 

Avslutning

Vårt mål er at alle barn og familier som trenger det skal få den hjelpen de har behov for.  Home-Start gjør en viktig innsats for at målet kan bli virkelighet. Vi har et stort behov for dere – stå på. På vegne av statsråden og meg selv vil jeg takke alle innenfor Home-Start - både familiekontakter, koordinatorer og andre - for alt det gode arbeidet dere gjør og gratulere dere med 40-årsjubileet.

I would also like to congratulate Mrs. Margaret Harrison with the brilliant work she has been doing for so many years. 

Lykke til med dagen og det videre arbeidet!  Jeg håper dere får en utbytterik dag!

Takk for meg!